VRIJEDNE NEKRETNINE

Zbog pomorskog dobra država tužila Nadbiskupiju, liječnike i umjetnike, ali ne i jednu vrlo poznatu Hrvaticu

Prema izjavama Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, od oko 5400 kvadrata ‘Latebrina zemljišta‘, na oko 1300 kvadrata treba biti upisano pomorsko dobro
Željko i Fani Kerum
 Ante Cizmic/CROPIX

Radi upisa pomorskog dobra na česticama zemlje na Prvoj vodi na splitskom Marjanu, koje su uz to i zaštićeno kulturno dobro, Ministarstvo državne imovine (sad Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovne), tužilo je Splitsko-makarsku nadbiskupiju, zagrebačku središnjicu Hrvatskog liječničkog zbora, Maticu hrvatsku i Udruženje likovnih umjetnika Hrvatske, ali ne i njihovu prvu susjedu - tvrtku "Latebra" koja je u vlasništvu Fani Kerum, supruge kandidata za splitskog gradonačelnika Željka Keruma.

Dok su Nadbiskupija, Liječnički zbor i Matica Hrvatska u sudskim postupcima prošle godine tadašnjem Ministarstvu državne imovne priznali da se na dijelu njihovih privatnih parcela treba upisati pomorsko dobro na kojem ne može biti vlasništva, takav sudski postupak ne vodi se kako bi se pomorsko dobro upisalo i na česticama Kerumove "Latebre".

Naime, na Trgovačkom sudu u Splitu rekli su Slobodnoj Dalmaciji da se protiv "Latebre" i likvidacijske mase iza "Latebre" ne vode nikakvi parnični postupci.

Prema izjavama Županijskog državnog odvjetništva u Splitu iz veljače 2011. godine, od oko 5400 kvadrata "Latebrina zemljišta", na oko 1300 kvadrata treba biti upisano pomorsko dobro. Od tad je prošlo 10 godina, a pomorsko dobro još uvijek nije upisano.

Iako se pravna situacija oko "Latebre" zakomplicirala, pravni stručnjak kaže da to nikako ne priječi da Ministarstvo podnese tužbu protiv te tvrtke radi upisa pomorskog dobra na njezinim česticama, odnosno protiv likvidacijske ili stečajne mase iza "Latebre" koja također ima svoj OIB.

Naime, budući da računovodstvo tvrtke Fani Kerum tri godine nije dostavilo financijsko izvješće Sudskom registru Trgovačkog suda, po zakonu je "Latebra" u veljači 2020. godine izbrisana iz Sudskog registra. To znači da više - ne postoji.

image
Željko i Fani Kerum
Ante Cizmic/CROPIX

Tad je "B2 kapital" upozorio da ta nepostojeća tvrtka ima vrijednu imovinu i poveću financijsku obvezu - jer su Kerumovi to zemljište dali u zalog radi dobivanja 2 milijuna eura kredite od Erste banke.

Trgovački sud u Splitu prošle godine naložio je provođenje likvidacijskog postupka nad zemljištem na Prvoj vodi koje je ostalo iza "Latebre".

Zatim je u likvidacijskom postupku likvidator Frano Krišto utvrdio da su obveze Latebre veće od vrijednosti parcela na Marjanu, zbog čega je u prosincu prošle godine likvidacijski postupak obustavljen te je naloženo da se ide u stečajni postupak.

Odvjetnik s kojim je Slobodna Dalmacija razgovarala objašnjava da Ministarstvo može podnijeti tužbu radi upisa pomorskog dobra bez obzira na to je li u određenom trenutku njihov vlasnik bila Latebra ili se te čestice vode kao likvidacijska masa, odnosno uskoro kao stečajna masa, jer se ti podaci uvijek mogu promijeniti u tužbi.

No ističe da zapreka može biti upisana hipoteka jer se postavlja pitanje plaćanja odštete stranim društvima po međunarodnim ugovorima. Naime, objašnjava, po međunarodnim ugovorima hrvatska država jamči stranim investitorima, a B2 kapital je, kaže, u vlasništvu norveškog fonda, da im se neće oduzeti vlasništvo ili drugo stvarno pravo na nekretnini bez plaćanja naknade. Upis pomorskog dobra na parcelu opterećenom hipotekom bi praktično bilo izvlaštenje i država bi mogla biti tužena pred međunarodnom arbitražom.

Slobodna Dalmacija sugovorniku napominje da je Kerum banci dao to zemljište u zalog nakon što je ŽDO objavio da je dio tih čestica pomorsko dobro.

- Upis te hipoteke bio je 'čist' posao jer zabilježba o pomorskom dobru tad nije bila upisana u zemljišne knjige. Takve zabilježbe nema ni danas, pa što se tiče nekog budućeg investitora, to je i dalje u potpunosti privatno zemljište - kaže odvjetnik.

ŽDO: 'Prvo pokušaj mirnog rješenja spora, a onda tužba'

Zakonskom zastupniku Likvidacijske mase iza "Latebra" podnesen je zahtjev za mirno rješenje spora kojim se predlaže trpljenje upisa pomorskog dobra na nekretninama koje su obuhvaćene određenom granicom pomorskog dobra na predjelu Spinut.

Ukoliko protekom roka od 3 mjeseca ne dođe do sklapanja nagodbe na način kako je to predloženo zakonskom zastupniku, nadležnom sudu bit će podnesena tužba s obzirom da toj radnji prethodi pokušaj mirnog rješenja spora koji je u tijeku - rekli su u ŽDO-u.

Kako smo već naveli, u međuvremenu je likvidacijski postupak obustavljen, pa će se time baviti stečajni upravitelj kad se otvori stečaj nad "Latebrom".

Likvidacija, pa stečaj

Pregledom u sustavu eSpis utvrđeno je da se pred ovim sudom vode dva postupka u kojima je stranka likvidacijska masa trgovačkog društva Latebra - i to jedan izvanparnični postupak (likvidacija) i jedan stečajni postupak (stečajni postupak do otvaranja stečaja) - kažu na Trgovačkom sudu u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 18:57