COVID-19

ZBOG KORONAVIRUSA U ITALIJI KOD NAS MOGUĆE STROŽE MJERE 'Ako se ovako nastavi, svi koji su bili na pogođenim područjima morat će u samoizolaciju'

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu je u 16 sati održao press konferenciju za medije na kojoj su izvijestili o najnovijoj situaciji vezanoj uz koronavirus u Hrvatskoj. Počelo je s analiziranjem situacije u Italiji i njenim potencijalnim utjecajem na Hrvatsku.

- U odnosu na jučer u Italiji je novih 5 smrtnih slučajeva te 566 novooboljelih u odnosu na jučer. Stoga pozivamo građane da se strogo pridržavaju mjera pranja ruku i mjera samoizolacije. U ovim promjenjivim okolnostima mijenja se sve, pa tako i naše preporuke. Od poslodavaca zahtijevamo da se strogo pridržavaju mjera na snazi, jer ukoliko se nastavi situacija u Italiji propisat će se paket mjera za samoizolaciju osoba koje se vraćaju iz zahvaćenih područja - rekla je Načelnica kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević

- Apeliramo na sve građane i poslodavce da se pridržavaju mjera za prevenciju zaraznih bolesti - rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- U ime hrvatskog Crvenog križa predstavit ću jednostavan letak o pranju ruku. To je prva i osnovna mjera u sprečavanju širenja zaraznih bolesti, a pogotovo sada tijekom suzbijanja koronavirusa u našoj zemlji. Pranje ruku mora biti redovito i mora se raditi ispravno. Ovaj letak je napravljen u suradnji s HZJZ, ali i preporukama WHO-a. Ove slike prikazuju postupak pranja ruku u trajanju od 30 sekundi (pritom se na ekranu prikazuje letak, op. a.). Ovaj letak je napravljen s ciljem zaštite svih građana i dostupan je na mrežnim stranicama Stožera za civilnu zaštitu - rekla je predstavnica Crvenog križa.

Nakon nje govorila je dr. Alemka Markotić, šefica infektivne klinike "Fran Mihaljević".

- Danas nemamo ni jednu novu pozitivnu osobu tijekom dana. Urađeno je 206 testiranja, za još desetak čekamo rezultate i još jedno pet ili šest testiranja je u najavi. Od zaraženih osoba svi su dobro, samo još jedna zaražena osoba ima temperaturu.

- Situacija s Italijom nije dobra, bolest se snažno širi. Ako se to širenje nastavi i na druge države, bot ćemo prisiljeni uvesti strože mjere nego do sada - rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

- Jako je teško reći zašto se bolest u Italiji širi brže nego u Kini. Najnoviji podaci nisu dovoljni da iz njih vidimo zašto se to dogodilo. Možda je došlo do raznošenja bolesti prije nego su zaraženi izolirani, ali to ne možemo zaključiti još. Ako se ovo nastavi, sljedeći korak bila bi samoizolacija osoba koje se vraćaju iz područja Sjeverne Italije, iako će tu mjeru biti jako teško provesti.

Ministar Božinović je na novinarska pitanja rekao i da nije zapostavljena ni eventualna psihološka pomoć osobama koje su u samoizolaciji ili koje će tek biti u samoizolaciji. Božinović je dodao i da nema povećanja pritiska ilegalnih migranata na hrvatske istočne granice.

- S tim se suočavamo već skoro ti godine svaki dan i možemo slobodno reći da je policija u spremna i u potpuno operativno spremna - rekao je Božinović i dodao da zasad nema potrebe za angažiranjem HV-a na granicama. Ministar je dodao i da Grčka i Bugarska imaju unisonu podršku EU u čuvanju vanjskih granica EU:

- Hrvatska tome daje svoj obol i davat će ga i dalje - rekao je Božinović.

Krunoslav Capak je na kraju dodao da epidemiolozi često kažu da je "pranje ruku spasilo više života od antibiotika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:39