KAKVA JE TO KAMPANJA?

Zbog čega se Milan Bandić boji televizije?

ZAGREB - Žao mi je što nisam bio na sučeljavanju predsjedničkih kandidata na Novoj TV, ali nisam mogao istovremeno biti na dva mjesta. Bio sam te večeri na skupu u Makarskoj, među građanima, jer sam odabrao takvu kampanju... - krenuo nam je objašnjavati Milan Bandić, a onda se telefonska veza prekinula.

Za par minuta telefon je zazvonio, Bandić se opet javio. Bio je na granici Hrvatske prema BiH, na putu za Cazin i Bihać, tamo gdje ni mobitel nema signala.

‘Door to door’

- Ma od početka kampanje ja živim kao nomad, spavam u automobilu, presvlačim se po šumarcima. Kao što sam deset godina gazio po blatu Kozari boka u Zagrebu, tako i sada idem k ljudima. Moja je kampanja ‘door to door’ jer je najvažnije da čujem što ljude muči kako bih mogao istinski biti njihov zastupnik - nastavio je Bandić objašnjavati vozeći se prema vrletima Bosanske krajine.

- Ne umanjuje značaj medija za kampanju - kaže - ali glavni mu je cilj obići 250 općina, gradova i županija u Hrvatskoj, kao i sva područja u Bosni i Hercegovini gdje žive hrvatski državljani. A to je put od gotovo 13.000 kilometara, put na kojemu se od vrata do vrata treba susresti s gotovo pola milijuna građana.

Gubitak vremena

Prvo televizijsko sučeljavanje, ono na HTV-u, Bandić je ipak doživio kao gubitak vremena. Zamjerio je već tada konkurentima što se bave praznim pričama o prošlosti, a on bi, kako je rekao, išao nekaj raditi. Na sučeljavanje Nove TV nije došao uz obrazloženje da “nije mogao prekršiti zakon fizike i biti istovremeno na dva mjesta”.

Neki njegovi konkurenti, a i brojni analitičari, smatraju kako Bandić zapravo bježi od sučeljavanja i televizijskih reflektora kako bi izbjegao neugodna pitanja o aferama koje se povezuju uz njegovo gradonačelnikovanje Zagrebom.

I sraz petero vodećih kandidata na Novoj TV pokazao je da se televizijski ekran koristi uglavnom za diskreditiranje konkurenata pred najširim auditorijem.

Bandić je do sada izbjegavao govoriti o svojim takmacima u predsjedničkoj utrci, nikoga od njih nije ni za što prozvao. A čini se kako to ni ubuduće neće činiti. Primjedbe da se boji sučeljavanja jer mu nedostaju argumenti Bandić odbacuje.

- Ne bojim se sučeljavanja. Svi kandidati su pametni, lijepi i sposobni ljudi, svima želim puno uspjeha na izborima. Ali imam i ono što oni nemaju: više ljubavi, dobrote i radne energije. I zato ću ja pobijediti bez obzira što o njima ni jednu ružnu riječ neću reći - kaže Bandić. Osim toga, najavljuje da će u finišu predsjedničke kampanje doći i na televizijsko sučeljavanje.

I tamo gdje nema signala

Do tada, Bandić će glasove prikupljati od vrata do vrata, često i tamo gdje ni mobitel nema signala, kako bi dovoljno ljudi prepoznalo njegov predsjednički projekt. A sada priznaje kako je i sve što je u proteklih deset godina radio u Zagrebu kao gradonačelnik bilo u cilju ostvarenja predsjedničke ambicije.

- Kada sam prvi put pobijedio na izborima za gradonačelnika, odlučio sam se kandidirati i za predsjednika kada dođe vrijeme za to. To je logičan politički slijed kakav postoji i u nizu drugih europskih zemalja - zaključuje Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 17:41