KREĆE UTRKA

Završili su jedni izbori u Hrvatskoj, uskoro idemo na nove! Za mjesto u EU parlamentu natječe se i naša poznata tiktokerica

Na ovim je izborima cijela Hrvatska jedna izborna jedinica

Nina Skočak

 Screenshot TikTok

Najkasnije do 23. travnja do ponoći Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) trebaju trebaju se predati liste kandidata za 12 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. U ponedjeljak su predane svega dvije liste - SDP-ova i lista Zelena alternativa - održivi razvoj Hrvatske.

Za utorak se DIP-u najavilo i dobilo satnice deset listi, dok su najveće stranke predaju svojih kandidata ostavile za zadnji čas. Tako u DIP-u u ponedjeljak poslije podne još nisu imali najavu HDZ-a, Mosta, Možemo!, Domovinskog pokreta (DP), ali ni liste kandidata liberalnih stranaka koje okuplja IDS.

Svi su samo javili da će u utorak predati liste, ali nisu priložili formalni obrazac kako bi dobili točnu satnicu.

Osim da će predsjednik HDZ-a Andrej Plenković biti nositelj njihove liste, nije bilo potvrde informacije da bi se uz aktualne HDZ-ove europarlamentarce Karla Resslera, Tomislava Sokola, Željane Zovko i Sunčane Glavak na listi našla i potpredsjednica EK Dubravka Šuica, bivši europarlamentarac Davor Ivo Stier, Gari Capelli, Marko Pavić i još neka imena s kojima se spekuliralo.

U zadnji se čas preslagivala i lista kandidata liberalnih stranaka koju predvodi aktualni IDS-ov europarlamentarac i bivši istarski župan Valter Flego, a njoj bi se trebali naći kandidati Socijaldemokrata, Nezavisne platforme sjever, te Reformisti Radimira Čačića.

U utorak će prvi svoje kandidate predati četiri stranke umirovljenika koje izlaze sa zajedničkom listom, a odmah poslije njih Hrvatska stranka umirovljenika.

U podne je na redu stranka Milana Vrkljana, Pravedna Hrvatska. Slijede dvije kandidacijske liste grupe birača. Prva je ona aktualnog europarlamentarca Ladislava Ilčića koji je u Europski parlament ušao na listi stranaka HRAST, HKS, HSP AS i UHD-a i to kao zamjena za Ružu Tomašić.

Ilčić je jedan od osnivača udruge Grozd i podupiratelj udruge U ime obitelji.

Druga kandidacijska lista grupe birača je ona poznate tiktokerice Nine Skočak.

Ova 26-godišnja influenserica na društvenim mrežama promiče održivu modu, ali se osvrće i na političke teme s kojima se nastoji približiti mlađoj publici. Studirala je u Belgiji i stažirala u Europskom parlamentu.

@ninaskocak Odgovor korisniku @erika izbornikompas.hr 😊 sve su tvrdnje potkrijepljene sa programima stranaka i izjavama političara #izbori2024 #superizbornagodina #politika #politics #pozitivnapolitika #hrvatska #tiktokbalkan #jesteliznali #izbornikompas ♬ BREAKFAST AT TIFFANY‘S - Cavendish

U 16 sati listu će predati Autohtona Hrvatska stranka prava - Dražen Keleminec, pa Dalmatinska akcija, onda Hrvatska stranka građanskog otpora, nakon nje listu predaje Agrarna stranka, te Javno dobro.

Do ponedjeljka poslije podne najavljeno je bilo 17 listi, no očekuje se da bi ih u utorak na kraju dana moglo biti do 25. Na prošlim izborima su bile 33.

Nakon što DIP provjeri sve liste i objavi ih pošto utvrdi da su pravovaljanje započinje kampanja za europarlamentarne izbore koja traje do 24 sata pred same izbore koji će se održati 9. lipnja. Iz Hrvatske se bira 12 zastupnika.

Na ovim je izborima cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, a birači glasaju za listu pri čemu se mogu opredjeliti i za jednog kandidata s liste kojemu će dati preferencijalni glas. Zastupnici u Europskom parlamentu biraju se na mandat koji traje pet godina.

Na prošlim izborima sudjelovala je lista pokojnog gradonačelnika Zagreba, Milana Bandića, zatim lista Blokirani - deblokirajmo Hrvatsku, te dvije srpske liste- Demokratski savez Srba - DSS i Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) kojoj je na čelu liste bio Milorad Pupovac.

Čačićevi Reformisti na prošle su izbore išli sa zasebnom listom, kao i Centar koji se tada zvao Pametno, a nositelj liste bio je sadašnji gradonačelnik Splita, Ivica Puljak. Sama je na izbore izašla i Dalija Orešković sa tadašnjom strankom START.

image

Nina Skočak

Privatna arhiva
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:33