‘OD IZVORA DO MORA‘

Završena ekološka akcija: Trkači očistili otpad oko maksimirskih jezera

Otpad su uklonili zaposlenici Coca-Cole, Konzuma i Hanza Medije te članovi Atletskog kluba Dinamo - Zrinjevac
 Ronald Gorsic/Cropix

Akcijom čišćenja oko jezera u parku Maksimir završeno je ovogodišnje izdanje ekološkog projekta "Od izvora do mora" u organizaciji Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjeg lista.

U čišćenju je sudjelovalo 50 zaposlenika Coca-Cole, Konzuma i Hanza Medije te članova Atletskog kluba Dinamo – Zrinjevac. Ploggingom, kombinacijom trčanja i prikupljanja otpada, otpad je uklonjen s tri maksimirska jezera – Trećeg, Četvrtog i Petog jezera. Koncept plogginga je nastao prije nekoliko godina u Švedskoj, a ubrzo su ga prihvatile i druge zemlje te je danas vrlo popularan oblik čišćenja okoliša.

image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix

Očuvanje okoliša

- Bilo nam je jako vruće, no drago nam je da smo sudjelovali u ovoj akciji. Našli smo dosta otpada, od ambalažnog otpada pa do guma, lopti i opušaka, najviše u dijelovima izvan pješačkih staza jer su one čiste i održavane. Čistili smo u tri grupe, oko tri jezera i jako smo zadovoljni. Ovo je fenomenalna akcija kojom se i naši najmlađi članovi osvješćuju o tome kako je bitno čuvati okoliš te se vrlo često događa, kada imamo treninge u Maksimiru, da sami uoče otpad te ga pokupe - rekao je Zvonimir Ivašković, voditelj atletske škole Dinamo - Zrinjevac.

image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix

Čišćenje prirode

Akciju čišćenja prepoznala je i podržala Javna ustanova - Maksimir gdje se jučer u prijepodnevnim satima i održao plogging.

Projekt "Od izvora do mora" podržava akcije čišćenja hrvatskih obala rijeka, jezera i mora od otpada te potiče na njegovo primjereno odlaganje i čuvanje vodnoga bogatstva. Coca-Cola je projekt u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva, kao dio svog dugoročnog programa Svijet bez otpada. Prošle godine, kao partner, projektu se pridružio Jutarnji list, a ove godine Konzum. Lani je tijekom 12 akcija čišćenja u sklopu projekta "Od izvora do mora" iz prirode uklonjeno 16 tona, a ove je godine na istom broju akcija uklonjeno 26 tona otpada.

image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 11:27