SLUČAJ ŽELAIĆ

Zataškane malverzacije ambasadora kod kojeg je živio Frka Petešić: skijanje, Vegas, dnevnice...

Sud nam je tek nakon polemične prepiske i cjelotjednog čekanja odobrio uvid u gotovo pedalj debeo sudski spis

Ilija Želalić

 Facebook, Tomislav Krišto/Cropix

Ilija Želalić, jedan od diplomata u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, široj bi javnosti ostao zauvijek nepoznat da pod svjetla reflektora nije dospio kao prijatelj u čijem je stanu u zagrebačkoj Dubravi sadašnji predstojnik Plenkovićeva kabineta, Zvonimir Frka Petešić, do 2017. imao prijavljeno prebivalište. Istražujući tko je velikodušni prijatelj čiji je stan Frka Petešić, prema vlastitim tvrdnjama, besplatno koristio, otkrili smo da se zbog Želalićeva odnosa prema dugogodišnjoj službenici Ministarstva vanjskih poslova, pred Općinskim radnim sudom u Zagrebu već sedmu godinu vodi sudski spor.

Službenica Marija Kassal tužila je državu jer ju Ministarstvo - u kojem je 27 godina radila - nije zaštitilo od Želalićeva zlostavljanja na radnome mjestu ili kako se to danas voli reći - mobbinga.

Iz Vlade su oštro demantirali da je Frka Petešić s položaja šefa premijerova kabineta 2018. pogurao Želalićev karijerni skok na veleposlaničku dužnost. Iz neslužbenih izvora iz MVP-a doznajemo da je za Želalićevo imenovanje na veleposlaničku dužnost u Alžiru presudniji bio "poguranac" s drugog političkog brda - Pantovčaka. Ti izvori tvrde da je Želalić, koji potječe s rječkog područja, prvenstveno bio izbor tadašnje predsjednice države Kolinde Grabar Kitarović.

Tužba za mobbing

Međutim, sudski spis nastao zbog tužbe za mobbing otkriva da je Želalić, diplomat s bliskim vezama u HDZ-u, uživao priličnu zaštitu i u doba Milanovićeve Vlade kad je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova vodila Vesna Pusić.

Općinski radni sud u Zagrebu nam je tek nakon polemične prepiske i cjelotjednog čekanja odobrio uvid u gotovo pedalj debeo sudski spis Kassal protiv Hrvatske. Spis će se još "debljati" jer suđenje nije gotovo.

Službenica MVP-a Marija Kassal je u travnju 2015. pokrenula radni spor protiv države jer je njezino Ministarstvo nije zaštitilo od sustavnog mobbinga kojeg je u od 2011. do ljeta 2013. u generalnom konzulatu u Los Angelesu trpjela od svog šefa, tadašnjeg konzula Ilije Želalića. Prema tužbi i detaljnoj kronologiji događaja koju je priložila u sudski spis, Kassal je od 1993. do upućivanja na rad u konzulat u LA-u bila službenica u ministarskom kabinetu na Zrinjevcu i radila za ministre Tonina Piculu, poslije i Gordana Jandrokovića, te u kabinetima državnih tajnika Hidajeta Biščevića, Davora Božinovića, Vladimira Drobnjaka, a 90-ih je nekoliko godina bila i u hrvatskom konzulatu u Mississaugi, a za svoj je rad redovito dobivala najviše ocjene. U generalni konzulat u LA-u,, u kojem je Želalić od 2010. do kolovoza 2013. bio generalni konzul, upućena je 2011. na mjesto više stručne referentice za konzularne, financijske i administrativne poslove.

U kronologiji događaja uvrštenoj u sudski spis Kassal navodi da je kao referentica, koja je uz ostalo bila zadužena i za financijske poslove u konzulatu, primijetila raziličite oblike nenamjenskog trošenja proračunskog novca pa je glavnog konzula Želalića i dvoje konzularnih diplomata nastojala navesti na to da se usklade s propisanim pravilnicima. Uočila je da konzul sustavno netočno ispunjava putne naloge kako bi uzeo veću dnevnicu, a službena mu putovanja traju dulje od izdanih putnih naloga. Privatne telefonske pozive obavljao je na trošak konzulata, jednom je kupnju muške odjeće prikazao kao trošak reprezentacije.

Povišeni tonovi

Njezino upozorenje konzulu da je trošak za javni prijevoz koji se isplaćuje za dvoje diplomata veći od propisanoga ozlojedilo je i konzula i diplomate. U kronologiji događaja koju je priložila u sudski spis Kassal će tako navesti da su je kao državnu službenicu naviklu na uvažavanje na radnome mjestu Želalićevi povišeni tonovi, vikanje i mahanje rukama i uzvici: "Pozlit će mi zbog tebe" šokirali i prestrašili do razine straha od fizičkog napada. Njegove više puta ponovljene konstatacije da je "preosjetljiva jer je odvojena od obitelji" doživjela je kao seksizam. Dodatno su je povrijedili ispadi dvoje diplomata koji su je optužili za "nesuradnju" i "nekolegijalnost", a kad je jednome od njih pokušala objasniti da se u poslu nastoji držati propisa i pravila, odbrusio joj je "da su se nacisti držali pravilnika".

Kao dodatan pritisak doživjela je činjenicu da je uz ostalo bila primorana samostalno rješavati i konzularne zahtjeve, za što kao viša referentica nije bila ovlaštena. O financijskim i ostalim nepravilnostima u konzulatu te o mobbingu kojem je izložena uputila je prijavu Ministarstvu u Zagrebu. Iako je po Zakonu o državnim službenicima Ministarstvo dužno štititi anonimnost prijavitelja nepravilnosti, sa Zrinjevca je na adrese svih zaposlenih u generalnom konzulat u LA-u stigao odgovor koji je Mariju Kassal razotkrio kao prijaviteljicu, čime joj je život, kako navodi u kronologiji, dodatno zagorčan. Ukratko, u odgovoru MVP-a se čitava "posada" konzulata (konzul i četvoro zaposlenih) kolektivno okrivljuje za narušene međusobne odnose i nalaže im se da taj problem riješe. Konzul Želalić je za 2012. Mariji Kassal dao lošu ocjenu rada, što nju kao službenicu čiji su rad šefovi do tada ocjenjivali najvišom ocjenom dodatno traumatiziralo.

Ipak, na temelju njezine prijave glavni inspektor MVP-a Damir Božić je u prvim mjesecima 2013. proveo izvanredni ciljani nadzor nad radom generalnog konzulata u Los Angelesu. U izvješću o obavljenom nadzoru koje je 13. svibnja 2013. inspektor uručio Glavnom tajništvu Ministarstva, a koje smo našli u sudskom spisu na Općinskom radnom sudu u Zagrebu, stoji da je u nadzoru rada konzulata u LA-u utvrđen niz slučajeva nenamjenskog trošenja sredstava, prekoračenja dopuštenih iznosa, manjkavih obrazloženja takvog postupanja, netransparentno izvještavanje o tijeku i rezultatima službenih putovanja, kao i problemi u obavljanju konzularnih poslova. Glavni inspektor Božić utvrđene je nepravilnosti nanizao u čak devet točaka, i to samo za 2012. Nadzor za 2011., iako je Kassal upozorila na financijske nepravilnosti i u toj godini, nije proveden.

Nimalo glamurozno

Utvrđene nepravilnosti nisu nimalo glamurozne. Kad bismo birokratski jezik iz inspektorova izvješća preveli na svakodnevni, rekli bismo da je riječ o žmuklanju. Ili kokošarenju. Evo samo nekih: Konzul Želalić je planirani trodnevni službeni put od 27. do 30. prosinca 2011. u Salt Lake City produljio preko novogodišnjih praznika sve do 3. siječnja 2013. pretvorivši ga u osmodnevni. Iako je zakazane sastanke imao u Salt Like Cityju, odsjeo je u 50 kilometara udaljenom i poznatom skijališnom mjestu Park City. Produljeni novogodišnji boravak u skijalištu za koji je uzeo dolarske dnevnice, a večere pokrio iz troškova reprezentacije, opravdao je "susretima s predstavnicima hrvatske zajednice".

Ili, službeni put u četiri sata vožnje udaljeni Las Vegas na božićni domjenak produljio je u trodnevni. Domjenak se održavao u nedjelju, a konzul je iz LA za Vegas krenuo u subotu u sedam ujutro i vratio se u ponedjeljak u 22 sata. Naknadno je inspektoru objasnio da se u Vegasu sastao i s predstavnicima nekoliko tamošnjih tvrtki, ali u izvješću koje je predao po povratku s toga službenog puta te susrete nije spomenuo​.

Ili, inspektor Božić je u nadzoru utvrdio da je generalni konzul Želalić službenom krticom platio 80,99 dolara za punjenje tanka svog privatnog automobila. Novac je vratio tek nakon provedenog inspekcijskoga nadzora, a za taj je "propust" okrivio višu referenticu u konzulatu Mariju Kassal jer ga nije na vrijeme podsjetila da nadoknadi taj novac. Iako službenu karticu za plaćanje privatnog tanka uopće nije smio koristiti. Ili, prije letova na službene putove bi u ekonomskoj klasi redovito doplaćivao udobnije sjedalo. Ali taj bi dodatni komfor koji košta 20 dolara plaćao službenom karticom konzulata. I taj je dodatak na udobnost vratio tek nakon provedene inspekcije...

Atraktivna nova funkcija

Nedugo nakon provedenog nadzora Želalićev konzulski mandat u Los Angelesu je okončan, godinu prije nego što je uobičajeno. Ali ne zbog utvrđenih financijskih prekršaja, već da bi u kolovozu 2013., dakle tri mjeseca nakon ovog nalaza, bio upućen na novu diplomatsku dužnost, i to prilično atraktivnu. Imenovan je na poziciju ekonomskog savjetnika u hrvatskom veleposlanstvu u Rimu. Na toj će dužnosti ostati četiri godine, a nedugo po povratku u Hrvatsku bit će 2018. nagrađen veleposlaničkim mjestom u Alžiru.

Baš nekako u vrijeme kad je Želalić nagrađen novom destinacijom u Rimu, Marija Kassal će osjetiti ozbiljne zdravstvene tegobe zbog dugotrajnog stresa kojem je zbog odnosa u konzulatu i izostanka zaštite Ministarstva bila izložena. U kronologiji priloženoj u spis napisat će da je danima ležala sklupčana na kauču, bez snage da odgovori na telefonske pozive čak i vlastitog sina. U 2014. joj je u klinici u Los Angelesu dijagnosticirana klinička depresija i propisana terapija. Službenički mandat u konzulatu u LA-u odradila je do kraja i 2015. po povratku u Ministarstvo na Zrinjevcu tužila državu zbog pretrpljenog mobbinga. U tužbi traži da joj država u ime naknade štete zbog povrede prava osobnosti plati 160.000 kuna sa zateznom kamatom od dana podnošenja tužbe, kao i 11.373,77 USD kao naknadu plaće za radno mjesto trećeg konzula koje je u jednom razdoblju uz svoj redovni posao u konzulatu obavljala, a nije joj bio ni priznat niti plaćen. Pred sudom su njezine kolege iz konzulata u Los Angelesu negirali njezine optužbe, tvrdeći da je problem u njoj, a ni MVP nije bio osobito poletan u dostavi dokumenata sudu. Marija Kssal je prije godinu dana otišla u zasluženu mirovinu. Sljedeće ročište zakazano je za 8. veljače. U travnju će se napuniti sedam godina kako je pokrenula spor.

Nazvali smo je i zamolili za komentar. Rekla nam je da ne želi ništa komentira dok se suđenje ne završi.

image

Nalaz inspekcije

image

Nalaz inspekcije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:45