EKSKLUZIVNO

ZATAŠKANA DRAMA U VLADI Jovanović već napisao ostavku, odustao zbog Linićeve smjene

Reporter Jutarnjeg lista otkriva: ministar obrazovanja, znanosti i sporta spremao se otići
 Goran Mehkek / CROPIX

Ako netko u hrvatskoj Vladi treba biti zahvalan Slavku Liniću, tada je to ministar obrazovanja Željko Jovanović. Jer, da nedavno u Vladi nije eskalirao sukob premijera Zorana Milanovića s Linićem i demisija ministra financija, postojali su ozbiljni izgledi da u pitanje dođe Jovanovićev ministarski položaj.

Ništa nezakonito

Željko Jovanović sklon je javnim sukobima, i to je nešto na što su u Vladi naviknuti, međutim, u posljednjim mjesecima počinio je nekoliko teških gafova zbog kojih je pod ozbiljnim znakom pitanja uživa li još uvijek podršku Zorana Milanovića. “Naravno da me premijer pozvao i pitao da objasnim o čemu se radi, nakon objašnjenja bio je zadovoljan”, izjavio je Jovanović na aktualnom satu ove srijede i usput zaključio da javljanjem na natječaj Medicinskog fakulteta u Osijeku za radno mjesto u Opatiji “nije učinio ništa nezakonito i neetično i da je tu sve čisto”.

Realno, položaj ministra Jovanovića nije tako neupitan, baš kao ni Milanovićevo povjerenje u njega. Ostali ministri ili barem velika većina već dugo vremena u privatnim razgovorima upozoravaju na Jovanovićeve destruktivne istupe, kao i nesposobnost ozbiljnije reforme obrazovnog sustava, ali ministar je pripadnik skupine koja podržava Milanovića, što znači da je imao političkog zaštitnika i komfornu poziciju u Vladi.

Veliki skandali

Ali potom su u manje od deset dana uslijedila dva skandala koja su uvelike poljuljala Jovanovićev status i, prema ocjeni insajdera iz Banskih dvora, da nije eskalirala afera sa Slavkom Linićem, izvjesno je da bi u pitanje došao Jovanovićev posao u Vladi. Ali nakon što je najuren Linić, još jedna smjena, i to ministra koji također dolazi iz Rijeke, bila bi previše i za Zorana Milanovića. Tim prije jer se Jovanović u svakoj prilici voli predstaviti kao pripadnik premijerova klana, a taj i nije prevelik.

Krajem travnja Jutarnji list je objavio tajni inspekcijski nalaz koji je potvrdio snažne sumnje da ministar znanosti nije pratio proceduru prilikom dodjele sredstava EU hrvatskim sveučilištima.

EKSKLUZIVNO: TAJNI NALAZ INSPEKCIJE Ministar Jovanović Sveučilištu u Rijeci namjestio 24 milijuna eura

Marija Grbić-Padjen, viša inspektorica Ministarstva financija, izradila je zapisnik o proračunskom nadzoru provedenom u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta iz kojeg se vidjelo kako je Jovanović pogodovao Sveučilištu u Rijeci i omogućio mu 24 milijuna eura iz europskih fondova. Jovanović pritom nije poštovao proceduru i dao je prednost riječkom kampusu u odnosu na zagrebački te su ga prijavili kao MPA, odnosno veliki projekt. Objašnjenje iz Ministarstva znanosti glasilo je da je riječko Sveučilište priložilo kompletnu prijavnu dokumentaciju, dok to nije bio slučaj sa Zagrebom.

Sporni ugovori

Nadzor koji je provelo Ministarstvo financija utvrdio je da je Jovanovićevo Ministarstvo sklopilo ugovor s konzultantskom tvrtkom TARAIC iz Novog Sada koja je za 2700 eura isplaćenih iz državnog proračuna trebala riječkom Sveučilištu pružiti tehničku potporu u pripremanju dokumentacije za opremanje laboratorija.

Odnos s premijerom

Premda je Jovanović demantirao optužbe, u Vladi nisu bili zadovoljni njegovim objašnjenjem. A ubrzo zatim uslijedio je novi skandal nakon što je Večernji list otkrio da se Željko Jovanović javio na natječaj Medicinskog fakulteta iz Osijeka za stalno radno mjesto u u nastavnoj bazi Thalassotherapia u Opatiji.

I nakon što je izabran, i to kao jedini kandidat, zamrznuo je taj položaj sve dok je ministar. Usto, samo mjesec dana nakon što je dobio stalni posao, dakle 26. veljače 2013, Jovanović je uručio Thalassotherapiji dopusnicu Ministarstva znanosti za znanstveno-istraživačku djelatnost.

Među vodećim članovima Vlade i SDP-a više gotovo nije moguće pronaći nekoga tko podržava ministra obrazovanja. Ako su u prošlosti kritizirali njegov stil, ali podržavali neke poteze poput uvođenja zdravstvenog odgoja, sada je očigledan potpuni otklon.

“Ne znam što je njemu da tako bezrezervno podržava riječko Sveučilište, a sasvim ignorira Sveučilište u Zagrebu. Da je pametan, Rijeci bi dao nešto više, a Zagrebu manje i pokazao bi da je nepristran ministar”, nedavno je samoinicijativno jedan ministar počeo pričati o Jovanoviću.

I odnos Milanovića prema Jovanoviću više je nalik krivulji negoli je pravocrtan. U opoziciji su bili bliski, ali idila između njih nije dugo trajala i već sredinom 2012., pola godine nakon formiranja Vlade, Jovanović, koji je do tada spadao među premijerove ljude od povjerenja, počeo je gubiti privilegirani status. Zamjeralo mu se jer je ministarski položaj koristio za medijsku samopromociju i neprestano otvarao javne konflikte.

Spašen status

Iako su od tada protekle pune dvije godine, faktički se ništa nije promijenilo. Ali sve je bilo podnošljivo dok se svađao s katoličkim konzervativcima i HDZ-ovcima, ali u međuvremenu nije napravio gotovo ništa u vlastitom resoru. Zato su mu dva polukorupcijska skandala zamalo došla glave, a onda se ukazao Slavko Linić. Biblijskim rječnikom, bivši ministar financija otkupio je grijehe ministra obrazovanja i tako spasio status Željka Jovanovića u Vladi.

Mandat bez ijedne prave reforme

Ministar Jovanović osramotio se kad se otkrilo da je dobio i zamrznuo posao na Medicinskom fakultetu, čime je pokazao da ne računa na dugoročni opstanak Vlade. Ministar se u tajnosti pripremao za karijeru nakon politike, o čemu je Jutarnji opširno izvještavao.

Uz to, tu je i velika afera koju je otkrio Jutarnji : Jovanović je pomogao Rijeci da dobije sredstva za koja su se borili riječko i zagrebačko Sveučilište.

Nakon dolaska na vlast, britanski premijer Tony Blair rekao je da su njegova prva tri prioriteta obrazovanje, obrazovanje i obrazovanje.

Ministar Jovanović, po ocjenama vodećih stručnjaka, prioritetnom je napravio borbu oko zdravstvenog odgoja u školama, a zapustio je bilo kakvu strukturalnu reformu koja bi poboljšala život naše djece. U Vladi su navodno jako nezadovoljni njegovim dosadašnjim učinkom i radom, iako još uživa slabu podršku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:19