LIJEK ZA DIJABETIČARE

Zašto nam nitko nije rekao: lijek je opasan?!

Suprug umrle D. U. sumnja da je njegovu ženu života stajao sporni lijek za dijabetičare

ZAGREB - Nije nam cilj nikakvo istjerivanje pravde ili tužba, ali želimo upozoriti druge pacijente u Hrvatskoj koji uzimaju Avandiju na oprez s tim lijekom protiv dijabetesa s obzirom na činjenicu da može biti smrtonosan - rekao nam je N. U., suprug gospođe D. U. koja je prije deset dana naglo preminula od srčanog udara u vozilu Hitne pomoći, što je potvrđeno i jučerašnjim nalazom obdukcije. Obitelj je, naime, posumnjala da je njezinoj nagloj smrti pridonio i lijek protiv dijabetesa Avandia, koji je uzimala gotovo pet godina nakon što su u medijima pročitali da je moguća nuspojava srčani infarkt i zatajenje rada srca.

Prva na listi nuspojava

- Moja je supruga imala dijabetes posljednjih deset godina. Osim toga, imala je i visok krvi tlak dvadesetak godina, a 1982. godine odstranjen joj je desni bubreg. Uzimala je svakodnevno čak osam raznih lijekova, među kojima je bila i nesretna Avandia, za koju sumnjam da je nanijela najviše štete njezinu srcu, što sam otkrio tek kad su mediji počeli pisati o tome. Posegnuo sam za uputom o lijeku i uvjerio se da se srčani udar i zatajenje srca navode kao ne baš rijetke nuspojave - kaže gospodin N. U. Dodaje kako je njegova supruga posljednjih nekoliko mjeseci imala problema i s hodanjem. Boljela ju je noga, koja je oticala pa je zbog toga hospitalizirana u KB-u Sestre milosrdnice u listopadu prošle godine, na Klinici za internu medicinu. Nažalost, zbog kvara na jednom uređaju konačna dijagnoza nije joj postavljena i ovih je dana očekivala poziv bolnice da dođe na pretrage s obzirom na to da se već iz prve hospitalizacije vidjelo da ima “insuficijenciju arterijske cirkulacije”. No, Avandia je ostala među lijekovima koji su joj prepisivani kao stalna terapija premda je lako moguće da je ipak trebala biti izostavljena.

Stava o lijeku nema

Inače, D. U. dobivala je Avandiju posljednjih pet godina, a bila je čak uključena u studiju u Hrvatskoj kojom su ispitivane njezina učinkovitost te moguće nuspojave. Prof. dr. Vanja Zjačić Rotkvić, čija je D. U. bila pacijentica, kaže nam da se sjeća gospođe i da su sve potrebne pretrage prije prepisivanja lijeka bile učinjene.

- Dijabetičari su skloniji srčanom udaru negoli ostatak populacije pa njezin infarkt nije nužno povezan s Avandijom - kaže prof. dr. Zjačić Rotkvić. Ipak, ostavlja mogućnost da je možda trebalo promijeniti terapiju nakon što smo joj ispričali sve zdravstvene nevolje gospođe D. posljednjih mjeseci s arterijskom cirkulacijom. Prof. dr. Zjačić Rotkvić kaže kako cijeli svijet prati rasprave o Avandiji otprije tri godine, ali jedinstvenog stava o lijeku još nema. Očito, do daljenjega sami pacijenti, ali i liječnici moraju voditi više briga za koga jest, a za koga nije taj lijek.

Mišljenje liječnika: Problem je kada se konzumira više lijekova odjednom

“Polemike o Avandiji traju već nekoliko godina, a prvi razlog njezina stavljanja pod povećalo bila je hepatotoksičnost, odnosno moguće oštećenje jetre, da bi se potom postavilo i pitanje moguće kardiotoksičnosti”, kaže prof. dr. Igor Francetić, farmakolog iz KBC-a Zagreb. Ističe da nerijetko do problema s lijekovima kod pacijenata koji imaju više bolesti dolazi kad oni u terapiji dobiju više lijekova ili, primjerice, za svaku bolest jedan.

- Događa se da svaki liječnik prepiše lijek ne vodeći brigu o ostatku terapije što je kod starijih ljudi gotovo redovita pojava, a zapravo bi trebali odlučiti koje se dvije ili tri od pet ili šest bolesti treba liječiti jer im ugrožavaju život - kaže prof. dr. Francetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 16:22