SUKOB FRAKCIJA?

Zašto je Vice izgubio izbore? U HDZ-u se šuška da ga je bojkotirao trojac iz vlastite stranke...

‘Plenković je moderan političar dobrih namjera, ali okružen ljudima od samo i isključivo svog interesa‘, tvrdi jedan sugovornik
Vice Mihanović
 Josko Supic/Cropix

Blijedi polako plava boja HDZ-a diljem Splitsko-dalmatinske županije, jer birači žele nakon 30 godina - promjene.

Iako je nanovo Blaženko Boban župan prostorno najveće regije „zacementirao” novim mandatom utvrdu HDZ-a, razloga za slavlje baš i nemaju članovi vladajuće stranke u ovoj županiji. Izgubili su Split, drugi grad u Hrvatskoj, kao i Makarsku, nisu uspjeli vratiti Trogir koji je ostao u rukama SDP-a, kao ni Vrgorac, gdje su građani opet dali povjerenje Nezavisnoj listi mladih, Sinj su preuzeli mostovci, nezavisni su ostali na čelu Omiša, Staroga Grada i Hvara, SDP-ove utvrde Supetar i Komiža su postojane. Znači od 16 županijskih gradova, HDZ ih ima samo šest - Vis i Vrliku u kojoj tradicionalno vladaju, pa Kaštela, gdje je njihov kandidat uvjerljivo nastavio s novim mandatom, ali ponovno u atmosferi najmanje izlaznosti građana, dok se borba za tri grada vodila u drugom krugu, piše Slobodna Dalmacija.

Najveće iznenađenje je svakako ulazak u ring NLM u Solinu koji su izborili drugi krug s gradonačelnikom HDZ-a, koji je nakon borbe „utisno” to i ostao. Sličnu priču bilježimo i u Imotskom, gdje je opet u fotelji stari-novi poteštat, dok se u Trilju vodila borba između dojučerašnje dvojice najbližih suradnika i članova iste stranke - dvojca iz HDZ-a, gdje je dotadašnji gradonačelnik izašao iz stranke i samostalno se upustio u izbornu bitku, a njegov zamjenik želio je ulogu gradonačelnika i na kraju je i izborio kao stranački čovjek.

image
Vice Mihanović
Josko Supic/Cropix

Što se pak općina tiče, njih 39, HDZ je izgubio Dicmo, gdje je opet „prste” imala Nezavisna lista mladih, no vratili su Šestanovac, pa nekih većih „potresa” s načelničkim foteljama nije bilo, piše Slobodna Dalmacija.

Gorak okus u ustima

No, svima gorak okus u ustima ostaje gubitak Splita, pa dok kandidati za gradonačelnika Vice Mihanović te njegovi zamjenici Jelena Burazin i Stipe Božić vidaju rane zbog poraza, unutar stranke, i to odmah nakon izlaznih anketa u nedjelju navečer, počela je potraga za - krivcem!

Tko je odgovoran za poraz u gradu podno Marjana? Zbog čega je izuzetno ljut i sam predsjednik stranke Andrej Plenković, pa se već u ponedjeljak na Predsjedništvu HDZ-a nije suprotstavljalo prvom čovjeku vladajuće stranke, tek se šutke otrpjela kritika, i s nelagodom oni koji nisu postigli uspjeh čekaju analize izbora koje provodi svaka organizacije HDZ-a za sebe, općinska, gradska i županijska.

I kako doznajemo, najviše vrije u splitskom HDZ-u. Imali su kandidata koji je trebao nastaviti utabanim putem Andre Krstulovića Opare, čime bi osvajanjem novog mandata HDZ prvi put nakon više od četvrt stoljeća imao kontinuitet u vođenju grada, no na kraju se sve izjalovilo - Ivica Puljak (Centar) postao je novi poteštat, a sada unutar stranke treba naći - Pedra!

image
Vice Mihanović
Josko Supic/Cropix

- Uvijek isto kod nas. Sukob frakcija unutar stranke pogoduje protukandidatima, a još kad imamo Antu Sanadera kojeg oporba „obožava”, koji je našim protivnicima „crvena krpa”, eto HDZ-a na vjetrometini i aj' ti imaj rezultat - zbori nam dugogodišnji član stranke, tužan i zbog gubitka Splita, ali još više što u redovima svoje stranke gleda svakodnevno loš kadar.

Oni stariji su tu isključivo zbog interesa, a sve to „podupire” Mladež HDZ-a, koji su s „iskaznicom” od rođenja i njima je normalno da im stranka osigurava sve - od upisa na fakultet, pronalaska posla, dodatne zarade kroz nadzorne odbore, utjecaj u društvu... Pa je sve više mladih iz susjedne nam Bosne i Hercegovine koji se uključuju u rad stranke, uvijek su na raspolaganju, dok s druge strane mlade Splićane politika ne zanima.

'Klijentelistička udruga'

- I postajemo baš klijentelistička udruga. Plenković je moderan političar dobrih namjera, ali, nažalost, okružen ljudima od samo i isključivo svog interesa, da ne kažem lopovima, koji mu ruše kredibilitet i ugled. Pa svi u HDZ-u želimo promjene, želimo nove mlade ljude, s novom snagom, poletom, poštenjem, nova lica ako želimo zadržati vlast - precizniji je naš drugi sugovornik, a zaštita njihovih imena razumljiva je, jer je u HDZ-u odmazda gadna stvar.

Kazuju nam kako su veliki kamen spoticanja za ulazak u moderno doba HDZ-a dvojica županijskih čelnika: politički tajnik Ante Sanader u splitsko-dalmatinskoj organizaciji, te predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Željeli bi svi da dvojac napokon otiđe u zasluženu mirovinu, što će se po svemu sudeći dogoditi na novim unutarstranačkim izborima koji se održavaju u roku od 6 mjeseci od lokalnih izbora. No, i tu postoji kvaka - ne mogu biti smijenjeni, već članstvo njihove organizacije odlučuje hoće li ih podržati. Hoće li im dizanjem ruku za njihov novi mandat „vraćati” dug kada su im ovi HDZ-ovi veterani pomagali, kada su ih stvorili. Pa konkretno Sanadera poštuju i nitko ne diže glas protiv njega, tek se usuđuju „grintati” i žaliti iza leđa...

image
Vice Mihanović
Duje Klaric/Cropix

No, vratimo se na Split, gdje sada na drugom katu zgrade u Sinjskoj ulici dvije frakcije vode bitku oko vlasti.

- Vice vam je izgubio jer je imao bojkot upravo u svom HDZ-u! Pa kako može župan Blaženko Boban dobiti više glasova u Splitu nego Vice koji se bori za mjesto gradonačelnika Splita? Na njegovim Mejašima također nisu svi HDZ-ovci glasali za njega, a radi se o drugom krugu. Nije se birao desni ili desniji kandidat, već Vice desno i Puljak lijevo. Što vam to govori – sami sebi kopamo rupu.... - iznose dalje sugovornici, pa broje poznatija imena u frakcijama:

Frakcijske borbe

- S jedne strane je i dalje Petar Škorić, pa Andro Krstulović Opara i Domagoj Maroević, dok je s druge strane trio Ante Mihanović, sam Vice Mihanović, koji je i predsjednik HDZ-a Split, te kao tajnik gradske organizacije Tomislav Prljević.

Pojašnjavaju nam kako se vodi unutar stranke borba za vlast, pa njima HDZ-ovcima i ne trebaju SDP ili neki novi politički protivnici kada imaju svoje neprijatelje u samoj kući.

Uz opasku kako je i građanima – prekipjelo!

- Ne smije se zaboraviti kako je Oparino rušenje Žnjana ostavilo 530 ljudi bez posla uz njihove obitelji, kao i poskupljenje parkinga prije godinu i pol dana, a turista nema! Uz to, podignuta je cijena štekata ugostiteljima i eto kritične mase koja bojkotira nas. A vrh svega je koaliranje sa Željkom Kerumom i dodvoravanje tom trgovcu koji samo gleda svoj interes! To je sve presudilo da smo birače otjerali od sebe. Ne samo Splićane, već i svoje stranačke kolege koji su zaokruživali druga imena, a ne više ono ime ispred HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 05:41