APSURD

ZAŠTO JE MALA OPĆINA NA SJEVERU HRVATSKE DRUGA NAJSKUPLJA ZA ZIMMER FREI? SDP-ovac je navodno povisio porez da bi se osvetio političkoj konkurenciji

 
Mladen Kešer (u krugu)
 CROPIX

Kojih 20-ak kilometara od Križevaca, na obroncima istoimene planine koja je u pradavna vremena od Tatara navodno skrivala Belu IV., smjestila se općina Kalnik.

Po mnogočemu posebna, ali ponajviše po odluci dugogodišnjeg načelnika Mladena Kešera, koji se među rijetkima u Hrvatskoj usudio otežati posao privatnim iznajmljivačima.

Od ove godine općina Kalnik tako je druga najskuplja jedinica lokalne samouprave u zemlji za poslovanje zimmer freia, odmah iza Dubrovnika, čiji je gradonačelnik iznos paušala poreza za ovu djelatnost s mizernih 300 kuna odlučio podići na 750 kuna po krevetu godišnje te uz bok Cavtatu.

Naselje C

Na Kalniku nisu išli tako daleko, pa su porez na najam zaustavili na 500 kuna po ležaju, ali iznos je znatno viši od dosadašnjih 225 kuna, koliko je, zbog činjenice da pripada u kategoriju turističkih naselja C, dosad plaćala ova općina.

- Govorimo o porezu koji iznajmljivači plaćaju na godišnjoj razini, po svakom glavnom ležaju. Nitko me ne može uvjeriti da je 500 kuna prevelik iznos, posebno s obzirom na činjenicu da se sav taj novac iznajmljivačima redovito vraća kroz infrastrukturne projekte koje Općina tijekom godine realizira - izjavio je za Jutarnji list načelnik Mladen Kešer.

Osim toga, nastavio je, odluka o povećanju paušala poreza na djelatnost privatnog iznajmljivanja odnosit će se na iznimno mali broj tamošnjih stanovnika, koji su tek nedavno počeli otkrivati čari turističke djelatnosti.

Točnije, prema podacima sa stranica Državnog zavoda za statistiku, na području općine Kalnik 2017. godine bilo je registrirano ukupno 39 kreveta, ali ta se brojka odnosi na sve ležajeve, kako one u sklopu trgovačkih društava tako i one u sustavima OPG-a ili zimmer freia.

Na Kalniku, doduše, nema hotela, no planinarski dom u svojoj ponudi ima ukupno 34 ležaja, što bi u konačnici značilo da ostatak od njih pet otpada na djelatnost privatnog iznajmljivanja.

Narod priča

A privatnim se najmom kao jedina na području općine Kalnik trenutno bavi isključivo Olinka Gjigaš, direktorica Turistička zajednice grada Križevaca.

Ona na Kalniku, vidljivo je na stranicama Airbnb-ja, po cijeni od 706 kuna za noć nudi smještaj u vrlo lijepo uređenoj kućici s bazenom za šest osoba, savršenom mjestu za odmor, relaksaciju i bijeg od bučnog velegrada.

A narodom se, brbljavim kakav jest, odmah proširila priča da odluka načelnika Kešera puno manje ima veze s njegovom namjerom bolje regulacije dosad porezno najneopterećenije djelatnosti u zemlji, a puno više s običnom političkom osvetom, i to baš Olinki Gjigaš, koja mu je na prošlim izborima trebala biti jedina konkurencija, ali je na kraju odustala.

Baš je Olinka Gjigaš, moguće je pronaći u lokalnim novinama i na portalima, osoba koja je Općinu pod vodstvom SDP-ova načelnika prijavljivala inspekcijama zbog nezakonitog odlaganja smeća, a Kešera je tužila i za klevetu, zbog čega je s njim trenutno na sudu.

- Ne želim komentirati cijelu priču, jedino što bih rekla jest da mi je žao svih onih koji su prošle godine sudjelovali na organiziranim edukacijama iz turizma, a mnogi od njih onda su se počeli i pripremati za ulazak u ovaj posao, od čega bi ih odluka Općine Kalnik sada mogla odvratiti. Meni osobno neće biti problem platiti paušal poreza jer imam uhodan posao, ali onima koji su se dvoumili sada bi to mogao biti problem - kratko je za Jutarnji list komentirala Gjigaš.

Nema smisla

Načelnik Kešer pritom opovrgava bilo kakve navode o političkom osvećivanju, a kao dokaz navodi činjenicu da je Općina Kalnik iz proračunskih sredstava asfaltirala cestu koja vodi do kuće za najam u vlasništvu Gjigaš, što bi valjda trebao biti znak da s direktoricom Turističke zajednice ipak nema otvorenih pitanja.

- Kad se uzme u obzir iznos poreza koji će platiti iznajmljivači u odnosu na ono što od Općine dobivaju, mislim da nitko ne može tvrditi da je taj porez previsok. U ovoj godini općina će financirati gradnju ceste, trg i brojne druge elemente društveno-turističke infrastrukture te smatram da i iznajmljivači u tome moraju sudjelovati - izjavio je Kešer.

Dodao je također kako diskusija o povećanju iznosa paušala poreza na zimmer frei nema smisla, posebno u svjetlu sluzbene općinske statistike.

A prema njoj, kaže Kešer, Općini je u 2018. godini pripalo ravno 472,47 od ukupno uprihođenih 787,50 kuna po osnovi poreza od iznajmljivanja postelja paušalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 12:12