CROSCO U PROBLEMIMA

ZAŠTO JE ININA TVRTKA KĆI ZAGLIBILA U MILIJUNSKIM DUGOVIMA ZBOG KOJIH PRIJETE OTKAZI 'Orbanovu tajkunu preskupo platili posrnule firme ovisne o MOL-u'

 Hanza Media

Dok Vlada priprema modele otkupa MOL-ova udjela u Ini, Inina tvrtka kći "CROSCO naftni servisi" prolazi kroz turbulentno razdoblje, javlja HRT. Izostaju investicije, tvrtka gubi svoje mjesto na tržištu, našla se u milijunskim dugovima, a upitna je i budućnost radnih mjesta.

Na nedavnom sastanku sa sindikatima Uprava je najavila da bi, ako se do ljeta ne sklope novi poslovi, moglo biti velikih otpuštanja. Zbog niske cijene nafte u svijetu se vrlo malo buši, ali glavni razlog CROSCO-ovih problema ipak su loše akvizicije u prošlosti na koje sindikati godinama upozoravaju.

CROSCO je, kako navodi HRT, kreditima Ine 2007. i 2009. godine za 62 miljuna dolara kupio mađarske tvrtke Rotary i Drill Trans. Iz due diligence analiza koje su obavljene prije kupnje bilo je vidljivo da su mađarske tvrtke prezadužene, da imaju zastarjelu opremu te da su potpuno ovisne o MOL-u koji je već tada najavio smanjivanje istraživanja.

Kupnju je u ime hrvatske strane vodio predsjednik Uprave Bojan Milković, kojem se trenutačno zbog sumnji u koruptivne radnje sudi u dva postupka. Milkovića je na čelo CROSCO-a, po preporuci Ive Sanadera, postavio tadašnji član Uprave Ine Jozo Petrović.

Milković je, kako tvrdi HRT, ignorirao revizorska upozorenja pa je najprije za tvrtku Rotary 2007. vlasniku - mađarskom tajkunu Lajosu Tolnayu, isplatio 42 milijuna dolara. Tolnay je 4 godine prije Rotary kupio od MOL-a za 13 i pol milijuna dolara, a revizija pokazuje da je pri kupnji imao zajamčene ugovore na temelju kojih je podignuo velike kredite. Tek kada su ugovori s MOL-om privedeni kraju - tvrtku kupuje CROSCO za trostruko veću vrijednost.

20 milijuna dolara od te kupnje isplaćeno je panamskim off shore tvrtkama Amberley, Baswood i Southtech Overseas, registriranima u odvjetničkom uredu Lima i partneri.

Nadalje, HRT piše da je 2009. Milković kupio transportnu tvrtku Drill Trans. 20 milijuna dolara uplaćeno je na račune kompanija Everest i Topaz u Anguilli, još tajnovitijem poreznom raju. Nepoznate vlasnike predstavljao je agent.

Ovu je priču, koju je objavio večerašnji HRT-ov Dnevnik, u emisiji Tema dana komentirao predsjednik sindikata INAŠ Zdenko Mučnjak koji je rekao da je u vrijeme premijera Sanadera Nadzorni odbor Ine tražio podatke o tim transakcijama, no nije uspio doći do podataka.

- Nadzorni odbor je ocijenio da u radnjama vezanima uz CROSCO ima koruptivnih radnji i o tome obavijestio Vladu premijera Zorana Milanovića, no ni od njih nije dobio nikakvu reakciju. Puno je bilo takvih postupaka, a da hrvatske institucije nisu reagirale, istaknuo je Mučnjak.

Naftni stručnjak Davor Štern rekao je kako se to događalo u vrijeme kad je Hrvatska upravljala Inom.

- Tu nije glavno pitanje tko je nešto napravio, već zašto se dozvolilo da se to događa i zašto nisu naknadno provedeni izvidi i pokušalo se doći do istine, kaže Štern.

Razlog svemu tome vidi u općoj nezainteresiranosti i nemogućnosti da se uđe u trag takvim poslovnim transakcijama. Štern kaže kako se u Ini puno toga lošeg događalo od 2000. nadalje. Rekao je kako je i sam upozoravao na mnoge nepravilnosti, no nikad nije bilo nikakvih reprekusija za ljude koji bi trebali odgovarati.

Istražujući uplate koje su išle iz CROSCO-a, novinar HRT-a Dražen Majić uspio je doći samo do odvjetničkog ureda koji predstavlja vlasnika. No, mađarski mediji su prije nekoliko godina istražili vlasničku strukturu Rotaryja i dobili podatke da je čine ljudi bliski Sandoru Csanyiju koji je uz premijera Viktora Orbana najmoćniji čovjek u Mađarskoj. Predsjednik je uprave OTP banke, a u spomenuto vrijeme bio je čelni čovjek MOL-a. Čini se da je među vlasnicima i netko iz Hrvatske, no za tu tvrdnju još nema dokaza.

Zanimljivo je da su isplate koincidirale s važnim političkim događajima u Hrvatskoj - 2007. - prije parlamentarnih izbora, a 2009. - s odlaskom Ive Sanadera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 06:39