SKANDAL NA POMOLU

Zarazna dobila uređaj vrijedan tri milijuna pa istoj tvrtki bez natječaja dala poslove vrijedne 72 milijuna kuna

Najviše novca okreće se na materijalu koji aparat koristi, odnosno PCR testovima, a on se nabavlja od iste tvrtke

Dijagnostički aparat COBAS 6800 stigao u Zaraznu

 Davor Pongracic/cropix

U lipnju 2020. godine, kad je pandemija tek dobivala zamah, u svim hrvatskim medijima objavljena je vijest o novom aparatu za detekciju koronavirusa koji je predstavljen u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. Radi se o aparatu Cobas 6800 koji je vrijedan tri milijuna kuna, a može raditi 1500 testova dnevno. Kako je tada objašnjeno, u ovom poslu Vlada je "posredovala u izravnim kontaktima s glavnim šefom velike farmaceutske kompanije Roche, Christophom Franzom".

Tportal sada doznaje kako je taj aparat zapravo ustupljen Zaraznoj potpuno besplatno, na rok od pet godina. No, kako napominju, najviše novca okreće se upravo na potrošnom materijalu poput reagensa, odnosno PCR testova.

Tportal piše kako si je tvrtka Roche na ovaj način zacementirala položaj glavnog dobavljača i tako zapravo eliminirala konkurenciju u idućih pet godina.

Iz Zarazne su im potvrdili da je aparat Cobas 6800 instaliran besplatno, ali da se materijal za njega nabavlja pregovaračkim postupkom, dakle bez prethodne objave poziva za nadmetanje, odnosno mimo natječaja. A Tportal doznaje kako se za njega koriste upravo reagensi tvrtke Roche koja je Zaraznoj ustupila aparat.

Iako iz Zarazne Tportalu nisu potvrdili koliko je točno tvrtki Roche uplaćeno za PCR testove, iz javno dostupnih izvora izračunali su da je im zagrebačka bolnica bez natječaja dodijelila ugovore vrijedne 72.734.037 kuna s PDV-om.

Iz Zarazne su za Tportal rekli kako je suglasnost za sklapanje ugovora s tvrtkom Roche dalo njihovo Upravo vijeće te da su dobili suglasnost Ministarstva zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 05:48