SKANDAL

Zaposlenice koje su krale socijalnu pomoć i dalje neometano rade u Centru

Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Hrpa novca, novac,novcanica, kuna. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

Priča je stara godinu i pol, no slučaj još nije dobio sudski epilog. Potkradanje novca s računa Centra za socijalnu skrb u Belom Manastiru otkriveno je u listopadu 2014., kada je policija podnijela kaznenu prijavu protiv tri osobe. Bivšeg ravnatelja i dvije zaposlenice. On više ne radi u Centru, a njih su dvije i dalje na radnim mjestima jer slučaj nije pravomoćno sudski okončan, nakon što je protiv njih podignuta optužnica da su “nepripadno raspolagali novčanim sredstvima iz sredstava za isplatu jednokratnih novčanih pomoći”.

Činili su to tako da su na ime raznih osoba sastavljali neistinite zahtjeve, unosili neistinite podatke u službenu dokumentaciju, donosili rješenja i zaključke za isplatu jednokratnih novčanih pomoći te ovjeravali potpisom i službenim pečatom. Novac su potom stavljali u svoj džep.

Priču je sada aktualizirala Nova TV za koju je progovorila pravnica u Centru, Gordana Musa-Balaš, koja je i podnijela kaznenu prijavu protiv triju osoba. Lažirali su se zahtjevi za pomoć i potpisi korisnika, a po njenim riječima ostale djelatnice Centra morale su potpisivati i rješenja za već isplaćeni novac.

Sve to događalo se godinu i pol dana prije podizanja kaznene prijave, pa su od trenutka počinjenja do danas prošle već tri godine. Pravnica koja je sve prijavila, pak, požalila se da je Centar u međuvremenu njoj uručio tri opomene pred otkaz jer je “podnošenjem kaznene prijave osramotila Centar i naštetila ugledu socijalne radnice”. Slučaj još nije okončan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:07