SMRT MLADE RODILJE

Zamjenik ravnatelja zadarske bolnice: ‘Tragičan se ishod nije mogao spriječiti. To se događa i u Njemačkoj‘

Edi Karuc je pojasnio kako je riječ o rijetkoj komplikaciji koja se događa na jednom na pet tisuća poroda

Edi Karuc

 Luka Gerlanc/Cropix

- Mislim da se ovakav tragičan ishod nije mogao spriječiti – rekao je u četvrtak zamjenik ravnatelja zadarske bolnice dr. Edi Karuc pred okupljenim novinarima referirajući se na slučaj smrti 22-godišnje rodilje iz mjesta Gornje Vrhovine kod Otočca koja je preminula 7. studenoga u Općoj bolnici Zadar, piše Zadarski.hr.

Pojasnio je kako je riječ o rijetkoj komplikaciji koja se događa na jednom na pet tisuća poroda.

- Nažalost to se događa... To se događa u Hrvatskoj, Njemačkoj, u bilo kojoj zemlji svijeta. Osobno radim u ovoj bolnici od ‘95. i od tada do danas imali smo tek jedan ovakav slučaj. Vjerujte, učinjeno je sve s naše strane da se spasi ovaj mladi život – istaknuo je dr. Karuc dodavši kako mu nije jasno zašto se uvijek traži pogreška u liječenju.

- Postpartalna krvarenja se dosta često događaju, od dva do pet posto poroda. Neka su veća, neka su manja. U 99,99 posto slučajeva mi to uspijemo riješiti. Međutim, nekad, nažalost, ne uspijemo. Pogotovo kad se radi o tako obilnim krvarenjima u tako malom vremenu. Jednostavno ne možete zaustaviti taj proces i uspostaviti ravnotežu – pojasnio je dr. Karuc.

Kako je rekao, nesretna rodilja je po dogovoru prebačena u OB Zadar koja ima veće resurse nego Gospićka bolnica.

- Stigla je u 16.30 uz pratnju anesteziološkog tima iz OB Gospić. To jutro je imala prirodan porod, nakon kojeg je došlo do krvarenja. Ona je razvila nepovratni oblik cirkulacijskog šoka. Unatoč svim poduzetim mjerama, nažalost počela je razvijati znakove zatajenja brojnih organa Nakon sat vremena, došlo je do zastoja srca. Nakon reanimacije, nismo uspjeli pokrenuti srce i proglasili smo smrt u 17.40 sati – istaknuo je dr. Karuc.

Na pitanje novinara zašto se pacijentica prebacila u OB Zadar i znači li to da gospićka bolnica nema dovoljno resursa, dr. Karuc je naglasio kako je OB Gospić jednostavno manja od OB Zadar, koja je pak manja od one splitske.

- Kolege u gospićkoj bolnici napravili su sve što su mogli i trebali po ovom pitanju, sve što bi bilo tko napravio u bilo kojem drugom centu. Ne možemo svi imati u svakom gradu najveći stupanj zdravstvene zaštite. Ipak, OB Zadar ipak više resursa, više liječnika, sustava i mogućnosti potpore od one u Gospiću – rekao je dr. Karuc, prenosi Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 13:51