ŠEF DRŽAVE VS. MILINOVIĆ

Zakon o oplodnji je štetan i neprihvatljiv. Mijenjaj ga!

Ovako rigorozan zakon o medicinskoj oplodnji u svijetu imaju samo Salvador, Bangladeš i Hrvatska. Predsjednik tvrdi da je Zakon povećao rizike umjetne oplodnje i smanjio uspješnost postupaka

ZAGREB - Rodi li se u Hrvatskoj i jedno jedino dijete više ako dozvolimo zamrzavanje zametaka, zakon treba mijenjati - rekao je, kako neslužbeno saznajemo, predsjednik Ivo Josipović ministru zdravstva Darku Milinoviću, s kojim se sastao prošli tjedan.

Tema je bila reforma zdravstva, no sam Milinović potvrdio je da se razgovaralo i o Zakonu o medicinskoj oplodnji.

- Predsjednik Josipović bio je vrlo jasan i neuvijeno rekao ministru Milinoviću da je ovakav zakon neprihvatljiv i štetan - tvrdi naš izvor.

Odluka Ustavnog suda

Josipović je i na primanju organiziranom povodom Dana žena poručio da se parovima mora omogućiti primjena svih metoda medicinski potpomognute oplodnje, jer nitko nema pravo nekome zakonom uskratiti roditeljstvo. Zakon je povećao rizike umjetne oplodnje i smanjio uspješnost postupaka, rekao je tom prilikom predsjednik Josipović.

Hrvatski je Zakon trenutno najrigorozniji u Europi, a slična rješenja u svijetu imaju samo Salvador i Bangladeš.

- Drago nam je da parovi koji se bore s neplodnošću imaju saveznika u predsjedniku Josipoviću. Mnogi mu šalju pisma i mailove i traže pomoć, a naša će mu se Udruga i službeno obratiti te mu predložiti da podnese i zahtjev za ocjenu ustavnosti ovakvog zakona - kaže Karmen Rivoseki Simić iz Udruge Roda. Zahtjevi predsjednika države na Ustavnom sudu imaju prioritet.

Najozbiljniji zahtjev koji čeka očitovanje Ustavnog suda za sada je upravo onaj Udruge Roda, koji se već odnosi na medicinske aspekte.

Još jesenas s Ustavnog je suda poručeno da će se očitovati tek nakon što prođu predsjednički izbori kako njihova odluka ne bi dobila politički kontekst. - Međutim, Ustavni sud se još uvijek neće očitovati. Naša je praksa da se ne očitujemo sve dok ne zamre javna rasprava, odnosno dok nismo sigurni da se u redovnoj, odnosno saborskoj proceduri, zakon neće mijenjati. Za sada je javna rasprava još vrlo živa - neslužbeno saznajemo na Ustavnom sudu. Prvenstveno se misli na najavu HSLS-a da će u svibnju - pokažu li statistike da je uspješnost oplodnje opala - u saborsku proceduru uputiti svoj prijedlog Zakona, kojim se predlaže ukidanje dviju najspornijih odluka: ograničenje oplodnje na samo tri jajne stanice i zabranu zamrzavanja zametaka.





Lošiji rezultati

A rezultati su, kažu upućeni, bitno lošiji nego u istom razdoblju prije donošenja Zakona, iako ministar iznosi drukčije projekcije. Veliki broj parova svakodnevno odlazi u inozemstvo, što svjedoče parovi, ali i voditelji centara za medicinsku oplodnju, osobito onih u Mariboru, Ljubljani i Pragu.

Iako je ministar najavljivao da će uložiti dodatni novac u područje pomognute oplodnje, čini se da je to i dalje najproblematičnije područje. Za ovu godinu za tu je stavku osigurano 30 milijuna kuna, a, prema podacima kojima raspolažemo, samo su dvije zagrebačke klinike predale plan koji prelazi osiguranu svotu. U Hrvatskoj se MPO-om bavi 8 klinika.

Parovima pravo na 6 besplatnih postupaka, ali još nije točno definirano što je ‘postupak’

ZAGREB - Još je nejasnije što pacijenti za to točno dobivaju. Naime, prema starom zakonu svaki par imao je pravo na tri besplatna postupka, ali se “postupak” odnosio na čistu izvantjelesnu oplodnju (IVF/ICSI) s hormonalnom terapijom, koja po sadašnjem cjeniku košta između 9500 i 15.500 kuna.

Parovi su mogli imati neograničen broj besplatnih inseminacija i nestimuliranih postupaka, “prirodnjaka”.

Novi Zakon propisuje šest besplatnih postupaka, ali ne definira što je to postupak.

- Mi se šalimo da je to pitanje za milijun dolara jer nikako da od nadležnih dobijemo odgovor. HZZO je izbacio cjenik svih postupaka, pa tako i inseminacije i prirodnjaka, koji koštaju 1600 kuna.

Neki od nas trentuno izbjegavaju raditi prirodnjake, jer ne žele da im se dogodi da par, koji je imao dvije inseminacije i dva prirodnjaka, ima još pravo na samo dva besplatna IVF-a - objašnjava naš sugovornik, stručnjak iz humane reprodukcije. Dogodi li se to, tvrdi, Zakon će se pokazati još većom prevarom nego što se to činilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 18:00