LEKO NIJE ZADOVOLJAN

Zaključena prva godina rada sedmog saziva Sabora: Održano šest sjednica, doneseno 199 zakona, postavljeno 1086 pitanja Vladi...

 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Zastupnici su danas zaključili prvu godinu sedmog saziva Sabora.

Predsjendik Sabora Josip Leko smatra da je Sabor u proteklih godinu dana potpuno ispunio svoju ustavnu zadaću potkrepljujući to i konkretnim brojkama, prema kojima je 151 zastupnik u godinu dana odradio 100 radnih dana, koji su u prosjeku trajali nešto više od šest sati. Za to vrijeme održali su šest sjednica, donjeli 199 zakona te Vladi postavili 1086 pitanja.

Za riječ su se javljali više od 7000 puta, a nešto manje od trećinu javljanja iskoristili su za repliciranje. No, Leko je priznao kako nije zadovoljan sa nazočnošću zastupnika na saborskim sjednicama: Nisu svi zastupnici pokazali punu odgovornost prema saborskoj dužnosti. Neki nisu opravdali izostanke sa sjednica. A kad su bili na sjednicama, izrečeno im je 19 stegovnih mjera: 13 opomena i 6 oduzimanja riječi.

Najaktivnijima su se pokazali zastupnici HDSSB-a - među 10 zastupnika koji su se najviše javljali za riječ, čak je četvero od njihovih sedam zastupnika.

Rekorder je Zoran Vinković sa 375 javljanja, a slijedi ga Boro Grubišić sa 314 javljanja. Treći na ljestivici najaktivnijih je Branko Vukšić (Laburisti), za kojim slijede HDZ-ovi Ivan Šuker (203) i Ana Lovrin (189).

Nasuprot njima, čevero zastupnika u proteklih godinu dana u sabornici nisu pustili glas, ako se izuzme prisega koja im je zagarantirala tri prosječne plaće mjesečno.

Osim Željka Keruma koji se od proljeća nije pojavio na Markovu trgu, tu su još i SDP-ovi Josip Vuković i Vesna Želježnjak te HDZ-ovac Branko Vukelić.

Osim prosječne plaće od 16.000 kuna, porezni obveznici izdvojili su još više od osam milijuna kuna za njihove ostale troškove, kao što su najam stana, dnevnice, korišptenje osobnog automobila, hotelski smještaj...

Najviše takvih troškova imali su SDP-ovci Tonino Picula i Marin Jurjević koji, kao zastupnici imaju niz parlametarnih obveza u NATO-u, EU parlamentu, Vijeću Europe...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 21:50