HOĆE LI OPET IZA REŠETAKA?

Zahtjev USKOK-a: Vratite Polančeca u pritvor! Prijetio je svjedocima!

Menadžeri Podravke: Vitkoviću je rekao da se pazi, a Dimaču da će ga srediti kada se pojavi na suđenju

ZAGREB - Bivšem potpredsjedniku Vlade RH Damiru Polančecu, optuženom u slučaju Podravka, prijeti ponovno pritvaranje.

Kako doznajemo na Županijskom sudu, USKOK je uoči pripremnog ročišta održanog u ponedjeljak podnio sudu zahtjev da se Polančecu ponovno odredi istražni zatvor, ali ne zbog samog slučaja Podravka, već zbog utjecaja na svjedoke, odnosno svojevrsnih prijetnji svjedocima u postupku.

Tajnost predmeta

Iako nitko o tome nije želio službeno govoriti zbog tajnosti uskočkih predmeta, uspjeli smo doznati da su sporni Polančecovi kontakti s dvojicom sadašnjih čelnih ljudi Podravke, predsjednikom uprave Miroslavom Vitkovićem i Zdravkom Dimačem. Oba menadžera, koji su ujedno i važni svjedoci u slučaju Podravka, nedavno su prijavili kako im je Polančec uputio svojevrsne prijetnje.

Navodno je Vitkoviću, koji je i njega i optužene menadžere Podravke izravno teretio u svojim iskazima USKOK-u, rekao da se pazi jer da će angažirati privatnog detektiva koji će sljediti svaki njegov korak.

Šute o detaljima

Dimaču je, pak, kako je prijavljeno, izgovorio određena upozorenja u smislu da će ga srediti kada se pojavi na suđenju. Polančecove riječi, čini se, u USKOK-u nisu protumačili kao ozbiljne prijetnje svjedocima, ali su zaključili da se radi o nezakonitom pokušaju utjecaja na svjedoke u postupku, odnosno o kaznenom djelu sprečavanja dokazivanja. Stoga je USKOK, kako neslužbeno doznajemo, donio zaseban nalog o provođenju istrage protiv Damira Polančeca, a Županijskom sudu predložio je da mu u osnovnom predmetu Podravka ponovno odredi istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke.

Svjedoci iz uprave Podravke, Miroslav Vitković i Zdravko Dimač, nisu bili voljni razgovarati na ovu temu, pa tako ni ispričati pojedinosti svojih kontakata s bivšim potpredsjednikom Vlade.

Zamjenica ravnatelja

Polančecov branitelj, odvjetnik Anto Nobilo, rekao nam je, pak, da je dobio odgovarajući sudski poziv o čemu je izvijestio svog klijenta.

- Ne znamo koji su razlozi poziva na sjedincu vijeća, ali smo vidjeli da se radi o istom broju predmeta.

Možemo samo pretpostaviti o čemu je riječ na temelju naznaka koje je iznijela zamjenica ravnatelja USKOK-a na pripremnom ročištu kada je spomenula nedavni kontakt Damira Polančeca s jednim svjedokom.

Croatia osiguranje

Znam da gospodin Polančec nikome nije prijetio. Prije nekoliko dana u prostorijama Croatia osiguranja ili neke banke, u svakom slučaju u jednoj javnoj zgradi, slučajno je sreo tog svjedoka.

U prolazu su razmijenili nekoliko rečenica, a tko je što i kako shvatio vidjet ćemo - izjavio je odvjetnik Nobilo.

Hoće li Polančeca spomenuti kontakti sa svjedocima opet vratiti iza rešetaka, do konca ovoga tjedna trebalo bi odlučiti izvanraspravno vijeće Županijskoga suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 05:27