VAL VRUĆINE

Zagrepčani oprez! Velika opasnost od toplinskog udara

 Stipaničev/CROPIX

Iznimno visoke temperature zraka, koje u hladu dosežu gotovo 35 Celzijevih stupnjeva, ovih bi dana mogle biti opasne za građane.

Kako bi se zaštitili od toplinskog udara, i zagrebački Gradski ured za zdravstvo upozorio je građane na opasnost. No osim Zagrepčanima visoke temperature i UV zračenja prijete i ostalim stanovnicima Hrvatske. Danas i sutra prijeti velika opasnost od toplinskog udara u cijeloj zemlji. Liječnici upozoravaju kako je važno pridržavati se uputa i, ako nije potrebno, najbolje bi bilo ne izlaziti iz kuće od 10 do 17 sati. Ako se obveze ne mogu prebaciti za doba dana kada sunce nije tako jako, iznimno je važno uvijek pri ruci imati dovoljno tekućine.

Piti tijekom cijelog dana

- Vodu ili neku drugu tekućinu, nikako alkohol, trebalo bi piti pomalo tijekom cijelog dana. Treba izbjegavati tešku i začinjenu hranu pa je najbolje jesti što više voća i povrća. Važno je nositi laganu odjeću i obuću svjetlijih tonova. Naravno, potrebno je zaštititi glavu šeširom i oči sunčanim naočalama - kažu liječnici.

Klima-uređaji

Posebno oprezni trebaju biti kronični blesnici i starije osobe. Liječnici napominju da oni moraju uzimati lijekove i izbjegavati sunce. Prostore u kojima žive trebali bi tijekom noći zračiti, a preko dana zamračiti.

- Svi oni koji imaju klima-uređaje trebaju paziti da ne prave preveliku razliku između temperature u stanu i vanjske temperature - kažu liječnici. Sugerira se građanima da provjere kako su stariji koji žive sami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 08:52