PAD MILANA BANDIĆA

ZAGREBAČKA HOBOTNICA Tko je tko u aferi Agram i kako su povezani s Bandićem

 Marko Todorov, Dragan Matic / CROPIX

U istrazi koju je pokrenuo protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Uskok jednog od najpoznatijih hrvatskih političara tereti za niz koruptivnih nedjela povezanih u više 'slučajeva' u kojima je Bandić naveden kao poveznica svih osumnjičenika, s izuzetkom dva sumnjiva zapošljavanja za koja je navodno odgovoran šef Holdinga Slobodan Ljubičić.

U svim navodnim Bandićevim nedjelima gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom 2009. gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora navodno oštetio i Državni proračun.

Tužiteljstvo tvrdi da je prije kampanje Bandić otvorio žiro račun na koji je zaprimao donacije do dana održavanja izbora 10. siječnja 2010. nakon čega je Državnom izbornom povjerenstvu podnio završno izvješće u kojem je prijavio primitak 8,6 milijuna kuna te utrošak od 15,2 milijuna kuna. No, donacije pojedinaca i tvrtki navodno je nastavio primati sve do lipnja 2012. pa mu se na računu našlo još 24 milijuna kuna koje je, po tvrdnjama tužiteljstva trebao prijaviti kao dohodak. Kako to nije učinio Uskok ga tereti da je zbog neplaćenog poreza Državni proračun oštetio za više od 4,8 milijuna kuna, a gradski zbog prireza za još skoro 876 tisuća kuna.

Pogodovanje Pripuzu i Mihaljeviću

Ipak, najveću štetu Zagrebu Bandić je, po tvrdnjama Uskoka, napravio pogodujući poduzetnicima Petru Pripuzu i Branku Mihaljeviću s kojima je grad sklopio sumnjive ugovore za zbrinjavanje otpada i zamjenu zemljišta.

Za poslove s Pripuzom tužiteljstvo, uz Bandića tereti i Ljubičića te gradonačelnikova savjetnika i glavnog koordinatora za otpad Željka Horvata. Uskok tvrdi da su, kako bi pogodovali Pripuzovoj tvrtki CE-ZA-R u sastavu C.I.O.S. grupe "autoritetom svoga položaja nalagali poduzimanje radnji radi dodjele poslova na zbrinjavanju otpada po žurnom postupku bez provedbe propisanog postupka javnog natječaja", iako su pritom postojale i druge jeftinije mogućnost zbrinjavanja otpada.

Prema njihovim nalozima nezakonite radnje navodno su poduzimali član osumnjičeni uprave Zagrebačkog holdinga koji je na temelju specijalne punomoći bio ovlašten zamjenjivati predsjednika Uprave Ivan Tolić, direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markušić, referent nabave u Centralnoj nabavi Zagrebačkog holdinga Filip Čulo i voditelj u Zagrebačkom holdingu Miljenko Benko. Ugovaranjem i zbrinjavanjem manje količine otpada, a istovremenim plaćanjem po višoj cijeni Čistoća je oštećena za najmanje 2,4 milijuna kuna, dok se Pripuzov CE-ZA-R okoristio za 1,63 milijuna kuna.

U spornoj zamjeni zemljišta s poduzećem Branka Mihaljevića Bramgrad projekt Zagreb je navodno oštećen za čak 12 milijuna kuna, koliko je istovremeno nezakonito zaradila Mihaljevićeva tvrtka, koja je, poput Pripuzove, osumnjičena kao "pravna osoba".

Tužiteljstvo tvrdi da su spornu zamjenu gradskog zemljišta na Trnju s Bramgradovim na Pešćenici po Bandićevu nalogu provele Ines Bravić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, te načelnica Odjela za pravne poslove unutar Sektora za pravne poslove Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Koraljka Rožanković Uremović.

Trgovanja utjecajem u vezi zapošljavanja i službenih automobila

Na svojoj internetskoj stranici Uskok je objavio kao Bandića i suradnike terete i za "više kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem" prilikom zapošljavanja u Poglavarstvu i Holdinu, kao i prilikom korištenja službenih automobila.

Bandiću na teret stavljaju najmanje pet "trgovanja utjecajem" oko zapošljavanja, pri čemu je navodno takve nezakonitosti tražio od pročelnika Stručne službe gradonačelnika Vidoja Buluma, a dva od pročelnika svog ureda Mire Lace. Oni su na gradonačelnikov zahtjev ljude bliske Bandiću navodno zapošljavali u gradskim tijelima ili ih 'selili' na bolje plaćena radna mjesta iako za to nisu zadovoljavali postojeće uvjete.

U vezi s nezakonitim zapošljavanjem u Zagrebačkom holdingu tužiteljstvo sumnja da su Bandić i Ljubičić, na traženje svog prijatelja, tajnika Zagrebačkog sportskog saveza Zdenka Antunovića, nezakonito zaposlili Antunovićevu prijateljicu, koju je iako nije imala potrebnu stručnu spremu navodno 'uhljebio' voditelj Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutin Kosić.

Šefa sportskih objekata se sumnjiči da je zajedno s Ljubičićem u Holdingu zaposlio sina direktora Čistoće Miljenka Benka, za kojega se, iako nije imao odgovarajuću stručnu spremu i radno iskustvo, uz oca, navodno zalagao i Tolić.

Ljubičić je na Pripuzov zahtjev njegovu prijateljicu navodno zaposlio na nesistematizirano mjesto u Gradskoj plinari u čemu su navodno navodno sudjelovali i Tolić te direktor Plinare Ante Dodig.

Nezakonitosti s korištenjem službenih automobila navodno se odnose na Bandićevu 'blagodat' Laci da službeni automobil može koristiti za privatna putovanja, iako su "obojica bili svjesni da se na navedena putovanja ide u nedozvoljene, odnosno privatne a ne u poslovne svrhe", ističu u Uskoku. Jednom prilikom Bandić i Laco "radnje u vezi nezakonitog korištenja službenog automobila" poduzeli su na traženje Zdenka Antunovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 13:00