NAJEZDA KRVOPIJA

Zagreb se neće zaprašivati protiv komaraca sve do početka srpnja?

Izbor tvrtke za dezinsekciju kasni šest mjeseci i to u godini kada se očekuje invazija komaraca
 Damir Glibušić/CROPIX

ZAGREB - Stanovnici metropole već se danima suočavaju s velikom najezdom komaraca. Prvi put u posljednjih desetak i više godina, ove godine nije obavljeno proljetno špricanje i suzbijanje broja komaraca, što je u kombinaciji s izuzetno kišnom godinom i naglim zatopljenjem uzrokovalo golemo povećanje broja jedinki.

Dosad je posao lokalnog zaprašivanja komaraca i uništavanja ličinki u vodenim površinama redovito pripadao tvrtki EKO Deratizacija, no ove godine, iako je već sredina lipnja, javni natječaj za tvrtku koja će odraditi taj posao još nije završen. Zagrepčani bi tako sve do početka srpnja mogli biti bez učinkovite obrane od krvožednih insekata. U Gradu kažu da će zaprašivanje početi tek u srijedu. Unatoč tomu, gradonačelnik Milan Bandić, komentirajući najezdu komaraca, kaže kako s time nema problema jer “ima slatku krv”.

Izrazito kišna godina

- Problem je što se dosad svake godine natječaj za tvrtku koja će raditi dezinsekciju, uništavanje ličinki i odraslih komaraca raspisivao već u siječnju, a sada smo u lipnju u situaciji da se još čeka otvaranje ponuda. Kasni se više od pet mjeseci - kaže Stjepan Presnec, direktor EKO Deratizacije. Osim toga, Grad je izdvojio oko dva milijuna kuna za borbu protiv komaraca, milijun manje nego prijašnjih godina.

- Nevjerojatno je da se sve to događa u godini koja je izrazito kišna i kada se očekuje invazija komaraca. Bit će ih nekoliko puta više nego inače - upozorava Presnec.

Bez proljetnog suzbijanja

Sve to potvrđuje i prim. dr. Nikola Benić, voditelj odjela za dezinsekciju i deratizaciju pri zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar.

- Komaraca ima više nego prijašnjih godina, ponajviše zato što nije bilo uobičajenog proljetnog suzbijanja jer nije bilo izabranog izvođača tih radova. Ustanovili smo prisutne vrste i zaključili da će nas komarci najviše mučiti do kraja ovog mjeseca - kaže dr. Benić. Dodaje da su komarcima u prirodnim leglima izuzetno pogodovale dosadašnje klimatske okolnosti. Zagrepčanima iz Zavoda za javno zdravstvo stiže i preporuka: maksimalno se štitite od uboda komaraca.

- Zaštitite se sprejom ili kremom protiv komaraca, a na prozore je dobro staviti mrežu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:15