IMOVINA NA BUBNJU

Zagorčevi stanovi idu u prodaju na dražbi

Mora se namiriti 39 milijuna kuna, što je vrijednost otetog dragog kamenja iz Ministarstva obrane
 Igor Sambolec/Cropix

ZAGREB - Uz odsluženje sedmogodišnje zatvorske kazne koja mu je izrečena u slučaju dragulji , umirovljeni general Vladimir Zagorec ubrzo bi mogao početi plaćati i drugi, “novčani” dio kazne, sadržan u pravomoćnoj presudi zagrebačkog Županijskog suda.

Naime, budući je Zagorec pravomoćno proglašen krivim da je pri odlasku s dužnosti u MORH-u 2000. godine sa sobom odnio dragulje vrijedne najmanje pet milijuna američkih dolara i tako oštetio državu za taj iznos, presudom mu je naređeno vraćanje protupravno stečene imovinske koristi u protuvrijednosti od 39 milijuna kuna. Iako je Vrhovni sud u cijelosti potvrdio odluku nižeg suda, Zagorec novac nije samoinicijativno vratio.

Stoga je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, kao zastupnik RH, pred nadležnim sudom pokrenulo ovršni postupak nad njegovom imovinom. Tužiteljstvo je danas priopćilo kako su zatražili da se ovrha provede prodajom Zagorčevih stanova i poslovnih prostora u Zagrebu. Riječ je o stanovima u Ulici Pavla Hatza veličine 157, 124 i 17 metara kvadratnih. Tu su još stan od 109 kvadrata u Ilici 10, te poslovni prostor na istoj adresi veličine 354 metra kvadratna. Zatraženo je da se “na bubanj” stavi i poslovni prostor u Boškovićevoj ulici, površine oko 146 metara kvadratnih, u kojemu je Zagorčeva supruga svojedobno otvorila butik.

Sve navedene nekretnine Županijski sud blokirao je Zagorcu još na početku istražnog postupka protiv njega, prije nego što je iz Austrije izručen Hrvatskoj. Osim nekretnina u Zagrebu, spomenutom sudskom mjerom bila mu je blokirana i vikendica na otoku Krku, te račun u Raiffeisen banci. Zašto nije zatražena ovrha i za vikendicu te jesu li već zaplijenjena neka sredstva koja su možda bila na spomenutom računu danas nismo uspjeli doznati. Druge imovine u Hrvatskoj koja bi glasila na njegove ime Zagorec nije imao. Nekretnine u vlasništvu članova njegove obitelji, primjerice stan u kojem živi njegova bivša supruga na Pantovčaku nije se smjelo “dirati”.

Poznato je i da je Zagorec povezan s nizom poduzeća koja u Hrvatskoj imaju iznimno vrijedne nekretnine na obali. Međutim, u većini slučajeva kao osnivači tih poduzeća pojavljuju se strani investitori tako da utvrđivanje mogućih vlasničkih udjela Vladimira Zagorca nije bilo moguće.

Ovo je prvi slučaj ovako velike naplate protuzakonito stečene imovine od nekog osuđenika u Hrvatskoj. Zagorec će tako ostati praktično bez svih nekretnina u Hrvatskoj. Njegova obitelj supruga i djeca žive u Austriji. Zagorec ima stan u elitnom dijelu Beča. Koristio je poslovne prostore u samom središtu austrijske prijestolnice za koje je tvrdio da ih je unajmio. U Austriji ima i kuću s imanjem, a prema pisanju austrijskih medija, u Beču je prije nekoliko godina kupio dvije ogromne zgrade vrijedne milijune eura.

Ovrha na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu trebala bi se provoditi nad Zagorčevom imovinom sve dok se prodajom navedenih nekretnina ne dođe do iznosa od 39 milijuna kuna. I još 17.287,60 kuna za sudske troškove.

Podsjetimo, Zagorec je proglašen krivim da je 1993. godine kao pomoćnik ministra obrane njemačkom trgovcu oružjem Josefu Rothaichneru isplatio pet milijuna dolara avansa za nabavku oružja, primivši od njega famozne dragulje kao jamstvo za isporuke.

Prema presudi, Zagorec primitak dragulja nije evidentirao, već ih je prisvojio i odnio iz ureda 2000. godine, kada je razriješen dužnosti u MORH-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 21:10