REBALANS PRORAČUNA

ZADNJE PRIPREME ZA REZOVE 'Čekamo da se premijer vrati, ali sječe plaća gotovo sigurno neće biti'

Lalovac će od ministara tražiti da mu kažu gdje mogu srezati potrošnju
Zagreb, 180614.Vlada RH.Sjednica Vlade RH na kojoj su prvi put bili novi ministar zdravstva Sinisa Varga i ministar znanost, obrazovanja i sporta Vedran Motrnar.Na fotografiji: ministar financija Boris Lalovac.Snimio: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

Rad na rebalansu ovogodišnjeg proračuna ulazi u završnu fazu. Kako doznajemo, ministar financija Boris Lalovac uskoro će pozvati sve ministre, a od njih očekuje da mu kažu na kojim stavkama u svojim ministarstavima do kraja godine mogu srezati potrošnju.

- Rebalans je još u tijeku. Od ministara ćemo tražiti da sami predlože na čemu i koliko mogu rezati - rekao je izvor iz Vladinih krugova.

U listopadu na Vladi

Ipak, s konkretnim brojkama ni u ponedjeljak nitko nije želio izlaziti. Jasno je jedino da glavninu posla na rebalansu treba završiti još ovaj tjedan. U listopadu bi rebalans trebao biti pred Vladom, a zatim u Saboru.

- U Proceduri prekomjernog deficita smo i s nečim moramo pred Europsku komisiju - poručio je sugovornik.

Stezanje remena

No, još čeka povratak premijera Milanovića iz SAD-a.

- Najprije će o rebalansu razgovarati članovi užeg kabineta Vlade, ali tek nakon povratka premijera iz Amerike. Prilično smo sigurni da se neće smanjivati plaće zaposlenih u javnom sektoru i državnoj upravi - poručili su u Ministarstvu financija.

Kako se u ponedjeljak moglo doznati, deficit proračuna ipak će biti 16,2 milijarde kuna, umjesto predviđenih 13,6 milijardi. Naime, Branko Grčić, potpredsjednik Vlade, rekao je da će prihodi biti manji za dvije milijarde u odnosu na planiranih 116,7 milijardi kuna te priznao da su pogrešno procijenili kretanje bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu. U Ministarstvu financija i Vladi uvjereni su da će EK “blagosloviti” veći deficit od dogovorenog u okviru EPD-a, ali da će zauzvrat tražiti jače “stezanje remena” u idućoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:33