POTRAGA ZA KADROM

Zaboravite Srbiju i BiH, ugostitelji se okreću novom zlatnom rudniku radne snage: ‘Ti su nam djelatnici prihvatljiviji‘

‘Činjenica je da poslodavcima više odgovaraju djelatnici iz bližeg susjedstva zbog jezika i sličnosti u mentalitetu‘

Ilustrativna fotografija

 Božo Radić/cropix/

Ako je suditi po najavama, očekuje nas rekordna turistička sezona. No, mogao bi je popratiti i rekordan nedostatak radne snage. Kako bi na vrijeme osigurali barem dio nedostajućeg osoblja, Udruženje obrtnika Dubrovnik i Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije pokrenuli su inicijativu na tržištu Makedonije:

- Niz je problema u našoj branši, ali i dalje je na prvom mjestu nedostatak radne snage. Ukoliko ne budemo imali ljudi, sve ostalo bit će nam problem. Na osnovu iskustava iz prethodnih godina, kvotama koje imamo za strance, činjenici da poslodavcima više odgovaraju djelatnici iz bližeg susjedstva zbog jezika i sličnosti u mentalitetu, shvatili smo da nam je makedonsko tržište jako važno – kaže Dubrovačkom vjesniku predsjednica Obrtničke komore i Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Dubrovačko-neretvanske županije Nikolina Farčić.

Pokrenuli web anketu

Udruženje obrtnika Dubrovnik (www.udruzenje-obrtnika-dubrovnik.hr) i Obrtnička komora Dubrovačko neretvanske županije (www.du-hok.net) su na svojim web stranicama objavili anketu te apeliraju na obrtnike ugostitelje i ostale turističke djelatnike da odvoje malo vremena i ispune anketu koja bi u konačnici trebala dati odgovor s kakvim se problemima susreću i kako zajednički kroz komorski sustav riješiti problem, ‘hoće li trebati ‘vatrogasna’ mjera pa ćemo se na jednom tržištu pojaviti kao partneri ili će trebati krenuti i prema drugim ‘bazenima’ u potragu za djelatnicima’.

O svojim iskustvima s djelatnicima s makedonskog tržišta, poznati dubrovački ugostitelj Đani Banovac kaže:

- Prošle godine sam bio prisiljen uvoziti radnu snagu i imam iznimno dobro iskustvo s tog tržišta. Došao sam na ideju da bih mogao svoje iskustvo podijeliti i pomoći u pronalasku radne snage našim tvrtkama i ugostiteljima. Stoga ih sve pozivamo da se odazovu, da vidimo kako se suočiti s problemima na koje nailazimo u radu. Ovo je nekakav ‘lakmus papir’ da procijenimo situaciju, a uz susjedne zemlje ovaj put smo se bazirali na Makedoniju jer mislim da su nam ti djelatnici prihvatljiviji. Ipak nam trebaju ljudi koji govore naš jezik, a za neka zanimanja kao što su primjerice konobari, to je ključno - kaže Banovac, dodajući kako je cilj ankete pomoći svim ugostiteljima u pronalasku kvalitetne radne snage.

- Dosad su svi naši obrtnici ili poduzetnici pojedinačno rješavali te probleme s određenim agencijama koje su se pojavljivale na tržištu. Njih je doista veliki broj, prava šuma u kojoj se ponekad ne snalazite, teško nađete najbolju adresu gdje ćete rješavati svoje probleme. Ovako bismo pokušali institucionalno, kao Udruženje obrtnika i Obrtnička komora DNŽ, pokriti županijsko područje koje je zaista radno intenzivno. Sezona se događa i na otocima, malo kraće nego u Dubrovniku i drugim dijelovima.

Izdavanje radnih dozvola

Nakon što dobijemo odgovore na naš upitnik, moći ćemo se odrediti prema agencijama već za ovu sezonu, a posebno za nadolazeće. Sve su to problemi koji ustvari ne moraju to biti, zato smo ovu akciju i pokrenuli – pojašnjava Banovac i dodaje:

- Inicijativa za potragu za radnom snagom krenula je prošle godine kad sam pitao za djelatnike putem našeg Zavoda za zapošljavanje i od 57 prijava nisam nijednu ostvario. Potom sam se okrenuo komunikaciji s jednim predstavnikom u Makedoniji. Prvo usmeno, da bismo potom razgovarali sa stotinjak osoba. Odabrao sam njih nekolicinu s kojima sam bio iznimno zadovoljan. Ono što mi je bila vatrogasna mjera, ispostavilo se kao dobra mjera.

Što se tiče dosadašnje prakse uvoza radne snage, ona funkcionira kad je u pitanju Zavod za zapošljavanje, kažu sugovornici, međutim iz iskustva od prošle godine problemi su se javljali kod prijavljivanja u Policijskoj upravi.

- Upravo bi zbog toga trebalo mijenjati zakonsku regulativu kako bismo bili operativniji i kako bi se spriječile velike gužve na izdavanjima radnih dozvola – kaže Nikolina Farčić.

Veliki interes u Makedoniji

Interes radnika u Makedoniji za dolazak na hrvatski jug je velik. Oko 890 djelatnika iz Makedonije radilo je prošle sezone na našem području i bila je uspostavljena izvrsna suradnja, kao i dobar odnos između poslodavaca i djelatnika.

Smještaj

Smještaj će nam uvijek biti izazov jer je to problem i lokalnog stanovništva, a ne samo onih koji dolaze. Ugostitelji se tu snalaze kako znaju i umiju, neki žrtvuju i vlastiti smještaj da bi riješili taj problem, kažu sugovornici.

O upitniku

U suradnji s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu Udruženje obrtnika Dubrovnik i Obrtnička komora DNŽ izradili su upitnik putem kojega će se stvoriti stvarna slika potreba.

Prvi dio upitnika je namijenjen za podatke o tome tko traži radnu snagu, u drugom dijelu navodi se profil djelatnika koji se traži, a u trećem poduzetnici navode što nude radnicima. Pristupačan je, jako brz za ispuniti, a trebao bi dati potrebne informacije za daljnje korake. Upitnik bi trebao dati odgovor i na pitanje koliko je poslodavaca zainteresirano i kolika je potreba za radnom snagom.

Link za upitnik se nalazi na stranicama:

Udruženje obrtnika Dubrovnik (www.udruzenje-obrtnika-dubrovnik.hr)

Obrtnička komora Dubrovačko neretvanske županije (www.du-hok.net)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:58