PROCEDURA

Za promjene u SOA-i Most treba podršku predsjednice

 Davor Pongračić/EPH

Kolinda Grabar-Kitarović je u stalnim kontaktima s predstavnicima buduće Vlade Mosta i HDZ-a i upoznata je s njihovim namjerama promjena u obavještajnoj zajednici.

Naime, na Pantovčaku nisu bili sretni kada je glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja nedavno javno najavio promjene u obavještajnoj zajednici, potvrdili su izvori u visokim političkim krugovima za Jutarnji list.

Čak i ako nova vlast pokrene kadrovske promjene u vrhu SOA-e koju sada vodi Dragan Lozančić nije primjereno da se o toj agenciji raspravlja kao o plijenu u izbornoj raspodjeli.

Grmojina izjava

“Mislim da oni ne razumiju proceduru smjena u SOA-i i ostalim obavještajnim službama. Zakonske izmjene od 2006. reguliraju da saborski Odbor za nacionalnu sigurnost mora dati odobrenje za nove šefove obavještajnih službi, a imenovanje stupa na snagu zajedničkim potpisom predsjednice i premijera”, rekao je naš sugovornik.

Neki od naših sugovornika, bliskih državnom vrhu, istakli su da predsjednica Grabar-Kitarović sigurno ne namjerava dozvoliti da buduća Vlada krene u kadrovske promjene bez njezine suglasnosti.

Sve je počelo kada je Nikola Grmoja izjavio da je nezadovoljan radom SOA-e, koja ga podsjeća na “tortu s crvenim i plavim slojevima koji se međusobno prate, a za ključne stvari nemaju ni vremena ni resursa”. Na pitanje koji je od tih slojeva pratio Božu Petrova, odgovorio je kako smatra da su to bila oba sloja uz zaključak da zbog svega “i MUP i SOA trebaju doživjeti promjene”.

Američki Hrvat

Na čelu SOA-e nalazi se Dragan Lozančić, kojega su imenovali dosadašnji premijer Zoran Milanović i tadašnji predsjednik Ivo Josipović. Milanović je bio nadređeni Draganu Lozančiću prije 12 godina, kada je Račanova Vlada izvlačila zemlju iz snažne međunarodne izolacije. Njih dvojica blisko su surađivali na izradi segmenata dugoročne strategije nacionalne sigurnosti RH.

Loznačić je, inače, američki Hrvat koji se desetak godina prije, početkom 90-ih, vratio u Hrvatsku, a u SOA-i je zamijenio Josipa Buljevića, aktualnog savjetnika za nacionalnu sigurnost Kolinde Grabar-Kitarović.

U listopadu 2012. odlukom Josipovića i Milanovića smijenjen je Petar Miščević, a Ivica Panenić imenovan je predstojnikom Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Prošlo ljeto Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović smijenili su zbog brojnih ropusta Zdravka Klanca, ravnatelja Vojno-obavještajne službe (VSOA), i imenovali Ivicu Kindera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:01