MEMORANDUM 'PRIVATNE CIA-E'

WikiLeaks otkrio TAJNE DOKUMENTE: MMF je indirektno kriv za početak rata u Jugoslaviji

Stratfor ističe kako je Bosna ključ cijele regije te da je organizirani kriminal u Hrvatskoj na visokoj razini
310391. ARHIVSKA FOTOGRAFIJA:Plitvicka jezera - Akcija pripadnika za posebne namjene hrvatskog MUP-a na sam Uskrs 31.03.1991 kojom je ponovno uspostavljena policijska postaja na Plitvickim jezerima. Okrsaj je trajajo vise sati u kojoj je poginuo redarstvenik Josip Jovic i ranjeno devet pripadnika Specijalne policije, uhiceno je 29 srpskih pobunjenika a velik broj vozila je ostecen. Na slici: Ljubo Cesic- Rojs vozio je autobus u akciji u koji je uletjela tromblonska mina koja nije eksplodirala, detalj automatske puske koja ga je spasila od metka.Foto: Drago Havranek / CROPIX
 Drago Havranek / CROPIX / Drago Havranek

ZAGREB - Međunarodni monetarni fond indirektno je kriv za početak rata u Jugoslaviji - stoji u povjerljivom internom memorandumu američkog instituta za strateške analize "Stratfor" iz 2009. objavljenom na internetskim stranicama WikiLeaksa .

Memorandum Stratfora donosi uputstva analitičarima na terenu s brojnim prijedlozima i podacima kako prikupljati informacije u zemljama bivše Jugoslavije. Između ostalog, spominje se i indirektni povod za Domovinski rat.

- Zbog globalne recesije bilo koji ekonomski pokazatelji iz regije, do kojih je teže doći nego bilo gdje u svijetu, vrlo su važni. Budite oprezni što se tiče bilo kakvih radničkih, sindikalnih ili građanskih prosvjeda zbog krize. Ne zaboravite, mjere štednje koje je MMF nametnuo Jugoslaviji djelomično su krive za početak rata tamo. Moramo voditi računa o bilo kakvom ekonomski motiviranom društvenom nezadovoljstvu - navodi se u Stratforovom memorandumu.

Analitičari su također upozoreni da obrate pažnju na Srbiju, Bosnu i Hrvatsku što se tiče ekonomskih izjava. Napominje se kako bi i Bugarska mogla u velikim problemima.

- Od velike su važnosti i znakovi da Zapadna Europa daje pomoć za razvoj regije kao i posjeti predstavnika MMF-a okolnim zemljama. Obratite pažnju na probleme u bankarskom sustavu. Spominjanje stranih banaka u regiji koje čine nešto iznenađujuće, poput zatvaranja poslovnica ili spriječavanja investicija - upozorava Stratfor.

Naglašava se kako je sigurnosna situacija na Balkanu kompleksna i ima više važnih čimbenika, no i da je Bosna ključ cijele regije. Analitičari su upozoreni na međuetničke odnose u zemlji, a posebno na radikalizaciju Republike Srpske.

- Prvo morate paziti na stanje sigurnosti u Bosni. Pogotovo indikacije da etničke skupine u Bosni traže veću autonomiju ili povećanja nasilja. Neslaganje Hrvata i Bošnjaka je vrlo važno. Morate nas upozoriti slučajeve nogometnog nasilja, organiziranog kriminala, bilo čega što se može protumačiti kao etničko nasilje. Bosna je KLJUČ ove regije - stoji u memorandumu.

Dodaje se kako i organizirani kriminal treba pažljivo pratiti. Stratfor ističe kako želi biti obaviješten o svim događajima na Balkanu povezanima s organiziranim kriminalom (OK).

- Zemlje koje treba posebno pratiti: Hrvatska (visoka aktivnost OK) , Makedonija, Crna Gora (cijela zemlja je OK, čak i Vlada), Bosna (visoka prodornost OK-a, s Ruskim vezama) te Albanija/Kosovo (paziti na albansku mafiju) - zaključuje Stratfor u uputstvima svojim analitičarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 07:59