OGLASIO SE PREDSJEDNIK

Vučić se u UN-u rugao Milanoviću, a sad mu je stigao odgovor: ‘Morat će se na to priviknuti...‘

Milanović je u srijedu pozvao u svom govoru na Općoj skupštini UN-a na priznanje Kosova

Zoran Milanović

 Bryan R. Smith/Afp

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u petak da je "Srbija svjesna da je Kosovo realnost" i morat će se na to priviknuti, a za govor predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića u UN-u rekao je da ne govori "u ime države ili svih građana", priopćio je Ured predsjednika.

Milanović je u srijedu pozvao u svom govoru na Općoj skupštini UN-a na priznanje Kosova, čemu se dan kasnije narugao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić riječima: "Evo, vidim ovih 100 zemalja stalo u red da poslušaju Milanovića, sve se guraju. Eno tamo kažu: ‘Pozvao nas Milanović, pa stojimo da potpišemo za nezavisno Kosovo’".

Osim što je pozvao Srbiju i Kosovo da se drže dogovora i onoga što je potpisano, Milanović je kazao kako “podupire pravo albanskog naroda na Kosovu i kosovske države na opstojnost, kao što podupire i njihovo članstvo u Ujedinjenim narodima”.

„Srbija to može opstruirati, to već i radi, ali Srbija je svjesna da je Kosovo realnost. Nije lako, ali morat će se priviknuti na to“, naglasio je Milanović, stoji u priopćenju.

‘Komšić ne govori u ime države‘

Što se tiče Komšićevog govora na Općoj skupštini UN-a, Milanović je kazao da on ne govori "u ime države ili svih građana".

"To što je govorio u UN-u je loše jer to su izjave koje kod neupućenih, a takvih ima, izazivaju grozne asocijacije. Između ostalog, uspoređivao je Plenkovića s Putinom jer nije priznao idiotsku presudu suda u Strasbourgu", kazao je Milanović.

Komšić je u srijedu pred sudionicima Opće skupštine UN-a, ne spominjući izravno ime ali očito aludirajući na Andreja Plenkovića, hrvatskog premijera usporedio s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom i to zbog komentara u odnosu na presudu Europskog suda za ljudska prava.

Taj je sud utvrdio da konstitutivni narodi imaju privilegiran položaj u aktualnom političkom sustavu Bosne i Hercegovine. Glasanje na izborima mora biti zasnovano na političkom, a ne na etničkom kriteriju, kaže se u presudi u predmetu Slavena Kovačevića, inače Komšićevog savjetnika, protiv BiH.

Sud je sa šest glasova za i jednim protiv presudio da je došlo do povrede članka 1. Protokola br. 12. (opća zabrana diskriminacije) zato što Kovačević nije adekvatno zastupljen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništvu BiH.

Hrvatski je premijer komentirajući tu presudu kazao kako se bez obzira na nju mora inzistirati na legitimnom predstavljanju Hrvata u tijelima vlasti BiH.

Milanović je kazao, stoji u priopćenju, da se "ti suci igraju mirotvoraca, prije su imali određenu funkciju, ali ovo što sada rade, a posebno s BiH, koordinirana je akcija između Komšića i njemu sličnih iz međunarodne zajednice". Dodao je da su presude "idiotske i opasne" jer se njima pokušava promijeniti mirovni sporazum iz Daytona.

"To je nemoguće. To je put u sukob”, rekao je predsjednik Milanović.

Podsjećajući na ranije presude tog suda, hrvatski je šef države upozorio kako se novom presudom sada kompromitiraju prava triju konstitutivnih naroda u BiH.

“Dogovorom triju naroda prestao je rat i toga se trebamo držati ako ne želimo da se nešto slično ponovi, a ne baviti se sabotažama s ciljem da se netko progura u Predsjedništvo BiH i pokrade cijeli jedan konstitutivni narod. Time se pokušava natjerati Bosnu i Hercegovinu da promijeni svoj Ustav – to je nemoguće i za to nema većine", nastavio je predsjednik.

Naglasio je da sud u Strasbourgu u koordinaciji s Komšićem i dijelom Bruxellesa vrši pritisak na konstitutivne narode u BiH da promijene Ustav "koji su krvlju izborili".

"To neće nikada proći dok sam ja politički živ”, poručio je predsjednik Milanović i dodao kako se nada “da će tako djelovati i ova vlada ili ona koja dođe nakon novih izbora”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:17