PROGNOZA

VRIJEME U HRVATSKOJ KAO DA JE POLUDJELO Subota osvanula s vrlo visokim temperaturama koje su se ponegdje približile 20°C, evo kad slijedi promjena

 Tonći Plazibat / CROPIX

Subota je u Hrvatskoj osvanula uz vrlo neugodnu južinu i gotovo ekstremno visoke temperature zraka za ovaj dio godine. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, već je u 8 ujutro u Senju bilo 17 Celzijevih stupnjeva, a i u velikoj većini ostatka države živa je skočila debelo iznad 10 stupnjeva.

Prema najnovijijoj prognozi, cijela subota bi trebala proteći uz promjenljivo i pretežno oblačno vrijeme s kišom, uglavnom na Jadranu i u krajevima uz njega. Ponegdje je moguća i obilnija oborina, a na Jadranu su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom, osobito na sjevernom dijelu. Najmanja vjerojatnost za kišu je u istočnim područjima.

Vjetar povremeno umjeren južni i jugoistočni, mjestimice s jakim, a u gorju i olujnim udarima. Na Jadranu jako i olujno jugo, prema kraju dana na sjevernom dijelu umjeren i jak jugozapadnjak i sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura većinom od 12 do 17 °C, u gorju malo niža.

Zbog neugodno visokih temperatura zraka u kombinaciji s južinom i kišom u fokus dolazi i biometeorološka prognoza.

U cijeloj će se zemlji, kako upozoravaju iz DHMZ-a, u subotu nastaviti nepovoljni utjecaj biometeoroloških prilika osobito na bolesnike od krvožilnih i respiratornih bolesti, te reumatičare. I dalje su nesanica i glavobolja moguće kod meteoropata, a lošije raspoloženje, slabija koncentracija i smanjen radni učinak i kod manje osjetljivih skupina ljudi, pa aktivnosti valja svesti na manje naporne.

U nedjelju će i dalje biti promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, povremeno s kišom i pljuskovima. Na južnom dijelu Jadrana mjestimice izraženiji pljuskovi s grmljavinom te obilnija oborina. Vjetar slab i umjeren južni i jugoistočni, navečer i u noći sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu će jugo slabjeti i prolazno okrenuti na jugozapadnjak, a zatim na buru. U prvom dijelu dana na južnom Jadranu jugo će još biti jako i olujno. Najniža jutarnja temperatura većinom od 5 do 10, na Jadranu između 9 i 14 °C. Najviša dnevna uglavnom od 10 do 15 °C, ponegdje u gorju malo niža.

Biometeorološke prilike će se tijekom dana poboljšavati najprije u najzapadnijim krajevima. No bit će još uvijek razmjerno nepovoljno u većem dijelu zemlje. Nesanica, glavobolja, nervoza i loše raspoloženje mogu se nastaviti kod meteoropata, a veće tegobe kod plućnih i srčanih bolesnika, navode iz DHMZ-a.

U ponedjeljak promjenljivo oblačno s kišom, a u utorak na Jadranu većinom sunčano, u unutrašnjosti oblačno uz slabe oborine na granici kiše i snijega. Puhat će sjeverac, a na sjevernom Jadranu bura, koja će se proširiti i na dio Dalmacije i jačati te će donijeti zahladnjenje i poboljšanje biometeoroloških uvjeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 09:11