PROGNOZA - NESTABILNO

Vrijeme se opet mijenja, upaljen žuti meteoalarm, a niti početak produženog vikenda ne obećava

I sljedećih dana na kopnu promjenjivo i nestabilno, pri čemu od četvrtka pljuskovi mogu biti izraženiji

Ilustracija

 Goran Sebelic/Cropix

Vrijeme u Hrvatskoj će i dalje biti toplo i promjenjivo, uz povremenu mjestimičnu kišu, često u obliku pljuskova s grmljavinom, gdjekad i izraženijima, uz prolazno jak vjetar, moguće i tuču.

U utorak će na istoku Hrvatske biti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Sunčanije u prvom dijelu dana, a poslijepodne uz jači razvoj oblaka mjestimice pljuskovi i grmljavina, osobito u zapadnoj Slavoniji. Ujutro ponegdje može biti magle. Najviša temperatura između 25 i 27 °C.

U središnjoj Hrvatskoj uz promjenjivu naoblaku od sredine dana pljuskovi i grmljavina bit će češći, moguće ponegdje i izraženiji uz prolazno umjeren do jak sjeverni vjetar. Bit će toplo, nekima i sparno, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U Gorskoj Hrvatskoj također promjenjiva naoblaka uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, od sredine dana lokalno moguće izraženije. Sunčanije, ali ne i posve stabilno bit će na sjevernom Jadranu pa se ne može isključiti mogućnost pljuskova, osobito u Istri. Jutro u gorju svježe, a najviša temperatura zraka između 18 i 23 °C, na moru od 23 do 25 °C. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, navečer uz obalu bura.

image

Vremenska prognoza

Djelomice sunčano bit će na srednjem Jadranu. U unutrašnjosti Dalmacije uz jači razvoj oblaka mjestimice su mogući pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Najviša temperatura zraka oko 25 °C.

Podjednaka temperatura i na jugu Hrvatske, gdje uz promjenjivu naoblaku može biti pljuskova i grmljavine, osobito u zaobalju. Slab do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, uz obalu ujutro i navečer i bura uz mirno ili malo valovito more čija je temperatura između 20 i 22 °C.

I sljedećih dana na kopnu promjenjivo i nestabilno, pri čemu od četvrtka pljuskovi mogu biti izraženiji uz mjestimice obilne oborine. U petak malo manje toplo.

Na Jadranu također promjenjiva naoblaka, a pljuskovi i grmljavina bit će češći, mjestimice obilniji od četvrtka kada valja računati i na umjereno do jako jugo, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak.

image

Vremenska prognoza za sedam dana

Dhmz/

Razina upozorenja podignuta je na žuto u Zagrebačkoj, Karlovačkoj, Gospićkoj i Riječkoj regiji te na Kvarneru. DHMZ upozorava građane da budu na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena.

Na Kvarneru se očekuju lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima. Moguće je da neki katamarani neće ploviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 06:40