PADA VODOSTAJ

Vrhunac vala na ušću Drave u Dunav, nasipi kod Batine izdržali

 Damir Glibušić/Cropix

OSIJEK - Samo u posljednjih 8 godina na Dunavu kod Batine izmjereni su drugi, treći i četvrti povjesno najveći vodostaji ove rijeke što nas upozorava da ćemo i ubuduće sve učestalije imati nove "povjesne" vodostaje – tvrdi rukovoditelj obranom od poplave na području Osječko-baranjske županije Zoran Đuroković dodajući da neće proći još puno godina da se dostigne i onaj najveći vodostaj Dunava kod Batine od 790 centimetara izmjeren 1965. godine.

Stoga upozorava na potrebu većeg ulaganja u preventivu obrane od poplava, izgradnju akumulacija i održavanje podignutih nasipa jer će se samo tako moći spriječti velike štete od poplava koje su posljednjih godina sve češće i na izgled teže od onih ranijih. Toliko očekivani vrh vodnog vala na Dunavu prošao je Batinu tijekom petka i u subotnje prijepodne je došao do ušća Drave u Dunav zbog čega je razina vodostaja Drave kod Osijeka porasla na 470 centimetara.

Unatoč tome većih opasnosti od izlijevanja Drave iz korita ne bi trebalo biti. No probleme ovih dana mogu imati žitelji Osijeka s podzemnim vodama čija je razina počela rasti te poplavljuju podrume domaćinstava koja su i inače kod većih oborina ugrožena. Zbog toga su sve vatrogasne službe te djelatnici Hrvatskih voda u pripravnosti s crkama za ispumpavanje.

Već su u tijeku i ispumpavanja bunara i kanala kako bi se rasteretilo podzemne vodotoke i tako u narednih tri do pet najkritičnijih dana spriječilo plavljenje podruma. Prema riječima Zorana Đurokovića na uzvodnom dijelu Dunava zabilježeno je njegovo opadanje, a nije zamjećeno niti formiranje nekog novog vodnog vala na rijeci što bi značilo da bi već početkom tjedna moglo doći do stagnacije i opadanja vodostaja Dunava u Hrvatskoj.

Inače, značajniji pad vodostaja Dunava kao i njegovo vraćanje u vlastito korito očekuje se tek za desetak dana, naravno ukoliko ne bude novih iznenadnih i obilnijih padalina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 14:30