BITKA ZA MILIJARDE

'VOLIO SAM OVU ŽENU I DAO JOJ SVE, A ONA ME POKUŠALA OTROVATI' Tragična životna sudbina sina ruskog milijardera

Rus Aleksejus Čumak želio je pomoći svojoj bivšoj supruzi tako što je na nju prepisao dionice hotela u Baškoj Vodi, vrijedne nekoliko milijuna eura. Daria Čumak jučer je bila na ispitivanju u Heinzelovoj u pratnji svog odvjetnika Čede Prodanovića
 Boris Kovačev / CROPIX

Potaknut osjećajima, na bivšu sam suprugu Dariju Čumak, bez obzira na bračni ugovor, a sve u namjeri kako bih joj pomogao da izbori skrbništvo nad djecom, 9. ožujka 2012., prenio poslovni udio u društvu Aeterna Alex d.o.o. Time sam na nju prenio vrijednost od više milijuna eura, samo zato da bi ona u parnici protiv bivšeg supruga u Rusiji mogla prikazati kako ima sredstva za uzdržavanje djece, uz usmeni dogovor, kako će mi ona nakon parnice isti udio vratiti - navodi u kaznenoj prijavi Litavac Aleksejus Čumak, čiji je otac Nikolaj Čumak 2003. kupio dionice tog hotela.

No, supruga Daria Čumak, čini se, dionice hotela nikad nije vratila, pa je Aleksejus Čumak protiv, sad već bivše, supruge podnio kaznenu prijavu zbog prevare.

Na fotografiji: Nikolaj Čumak

- Da je moja bivša supruga postupala s prijevarnom namjerom, vidi se iz činjenice da je, niti mjesec dana nakon sklapanja ugovora o prijenosu dionica i ubrzo nakon stupanja u brak, prekinula vezu sa mnom te svaku komunikaciju - tvrdi nadalje u prijavi Litavac Čumak.

Kaznenu prijavu je, kaže odvjetnik Branko Šerić. koji zastupa Aleksejusa Čumaka, Državno odvjetništvo odbacilo.

- Prijava je odbačena, ali s uputom da nastavimo s gonjenjem, što ćemo i učiniti, te smo predložili da sudac istrage ispita Dariju Čumak - otkriva odvjetnik Šerić, koji jučer nije bio prisutan na ispitivanju.

Nije bio racionalan

Atraktivna Ruskinja Daria Čumak na ispitivanju u policiji pojavila se u društvu odvjetnika Čede Prodanovića.

- Ne mogu komentirati postupak jer je tajan - kazao je odvjetnik Prodanović, koji je odbio odgovoriti i kako se njegova klijentica branila. No, iz neslužbenog izvora bliskog njima doznajemo kako Daria Čumak tvrdi da se s bivšim suprugom posvađala oko imovine tek nakon razvoda.

Aleksejus Čumak u kaznenoj prijavi tereti bivšu suprugu da je iskoristila i njegovo stresno stanje kako bi ga prevarila.

- U vrijeme sklapanja ugovora o prijenosu dionica bio sam pod dodatnim stresom zbog smrti sestre, nekoliko dana ranije sam hospitaliziran s posljedicama uspavanosti, mentalne usporenosti, osjećajem mučnine i opće slabosti, gdje mi je dijagnosticirano trovanje neurolepticima. Samim time bio sam i podložniji neracionalnom rasuđivanju i utjecaju osobe koju sam tada istinski volio - tvrdi Čumak te nastavlja:

- Ona je, znajući, svjesno iskoristila to moje slabo stanje i sukcesibilnost te na prijevaran način stekla imovinu izvanredne vrijednosti - navodi se u kaznenoj prijavi.

Iz izvora bliskog Dariji Čumak, pak, doznajemo, kako sve to nije istina.

- Nije njoj trebao novac da bi dobila skrbništvo nad djecom jer djeca žive s njom u Rusiji. Sada je njezin bivši suprug pokušava prikazati kao neku siroticu, ali ona je prilično imućna jer je i njezin prijašnji suprug bio bogat. Posjeduje kuću u Engleskoj, Španjolskoj, završila je studij marketinga u Engleskoj, te je to sve suludo - priča naš izvor.

Međutim, bivši suprug Čumak tvrdi da se, očito, radi o prevari jer je njegova bivša supruga nakon prekida stečeni udio prenijela na treću osobu.

- Prenijela je sve na stanovitog Sergeya Ionkina, s kojim je sada u bliskoj, vjerojatno i ljubavničkoj vezi, i s kime boravi u zajedničkom apartmanu u hotelima u Brelima. Kad sam shvatio da sam doveden u zabludu, shvatio sam da sam zbog ljubavi usmjerene prema pogrešnoj osobi, koja je iskoristila moju emociju na najgori mogući način, izgubio imovinu u vrijednosti nekoliko milijuna eura, pa sam 24. svibnja 2012., podnio tužbu radi razvoda braka - navodi Čumak u kaznenoj prijavi.

Izvori bliski Dariji Čumak odbacuju sve optužbe njezina bivšeg supruga.

- Taj brak nije funkcionirao. On je zaista na nju prebacio tu imovinu, no ona je našla investitora iz Rusije, a dogovor je bio da će onda sve to zajedno raditi - navode izvori bliski Dariji Čumak.

Ugovor o prijenosu dionica bivši supružnici sklopili su 9. ožujka 2012. godine. Radi se o Ugovoru o prijenosu poslovnog udjela u trgovačkom društvu Aeterna Alex d.o.o. Baška Voda. To je društvo, navodi se u kaznenoj prijavi, koje u svom vlasništvu ima zemljište na obali u Povljima na Braču, ukupne površine šest tisuća četvornih metara, te većinski paket dionica trgovačkog društva Hoteli Baška Voda d.d.

Na tvrtki Aeterna Alex d.o.o. stavljena je zabilježba u kolovozu 2012. te je određena privremena mjera kojom je opozvana od dužnosti Daria Čumak te je određeno imenovanje privremene uprave trgovačkog društva, a za privremenog upravitelja imenovan je Jakša Medić iz Brela. Također je privremenom mjerom određeno da se u ovosudnom registru upiše zabilježba spora između Aleksejusa Čumaka i Darije Čumak. Zabranjeno je Dariji Čumak i Sergeyu Ionkinu otuđenje, opterećenje i raspolaganje poslovnim udjelima u trgovačkom društvu te je zabranjeno upravi društva sve navedeno nad nekretninama u vlasništvu. Tvrtka posljednjih godina bilježi pad prihoda, a 2011. godine ostvarila je samo 1,3 milijuna kuna te je godinu završila s gubitkom od 1,3 milijuna kuna. Tvrtka nema zaposlenih.

Želio je veće kapacitete

Inače, Litavac Nikolaj Čumak 2003. postao je, kako se navodi u medijima, većinski vlasnik turističkog poduzeća Hoteli Baška Voda, odnosno njegov sin na kojega se službeno vodila zagrebačka tvrtka Aeterna Aleks, koja je kupila 78 posto dionica hotela u Baškoj Vodi.

Čumak je novinarima tada ispričao da se bavi samo turističkim biznisom u Hrvatskoj, i ničim više.

- Bio sam potpredsjednik tvrtke Lukoil, najveće ruske naftne kompanije, i sada sam u mirovini. Ovu kupnju u Hrvatskoj realizirao sam uz pomoć sredstava austrijskih i švicarskih banaka, koje su moje poslovne banke i prate me. No, nisam prestao raditi, jer sam razgranao privatni biznis i vodim ga uz pomoć obitelji - ispričao je tada novinarima.

Nadalje je kazao da je u Rusiji već imao hotel koji je prodao.

- Tri godine prije nego što sam krenuo u kupovanje hotela na Jadranu analizirali smo stanje, a u Opatiji sam jako želio kupiti hotel Neptun. Nisam uspio jer je bio jako skup, pa sam ga želio srušiti i graditi novi, jer je zemlja bila jako skupa i nije mi se isplatilo graditi mali hotel. Želio sam veće kapacitete. Oni to nisu htjeli, a meni drugo nije bilo ekonomski isplativo - ispričao je tada novinarima Nikolaj Čumak.

Prva investicija u turizmu u Hrvatskoj Nikolaja Čumaka bila je kupnja starog hotela Jadran u Tučepima.

U istom tom intervjuu Čumak je novinarima 2003. godine ispričao da je u Hrvatskoj sav njegov kapital u tvrtki njegova sina Aleksejusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. srpanj 2024 01:51