MARINKO KREŠIĆ

‘Vojno učilište trebalo bi javno objaviti kriterije za upis pa bismo znali je li ih Ante Bačić ispunio‘

Krešić ističe da Hrvatski generalski ratni zbor nikad službeno nije raspravljao o ovom slučaju niti je o tome donio neki službeni stav.

umirovljeni general Marinko Krešić

 Ronald Gorsic/Cropix

"Civilne osobe koje obavljaju poslove iz domene nacionalne sigurnosti, vojnih poslova trebaju ići na školovanje u Ratnu školu "Ban Josip Jelačić". To je dobro i to pozdravljam. No ne podržavam ako se osobe upisuju u školu a da ne ispunjavaju potrebne kriterije", kazao je za Jutarnji list predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, umirovljeni general Marinko Krešić, komentirajući slučaj saborskog zastupnika Ante Bačića koji je odlukom ministra obrane ove godine jedan od polaznika ove prestižne škole.

Krešić, koji je i sam završio Ratnu školu, zalaže se da se javno i jasno objave kriteriji koje polaznik mora ispunjavati te ističe da je bez toga sramotno raspravljati o cijelom slučaju. On smatra kako bi Vojno učilište trebalo javno objaviti kriterije za upis i potom bi se jasno moglo znati ispunjava li Ante Bačić tražene uvjete. "Ukoliko ih ne ispunjava, jasno da ne podržavam njegov upis".

Krešić ističe da Hrvatski generalski ratni zbor nikad službeno nije raspravljao o ovom slučaju niti je o tome donio neki službeni stav. "Nedavno smo imali sjednicu Upravnog odbora HGZ-a i o tome nismo raspravljali. Dakle, ne može se govoriti niti da podržavamo niti da osuđujemo ovaj događaj", naglašava Krešić.

Ove akademske godine u Ratnu školu upisano je 15 polaznika od kojih su dvoje civila. Jedan je zaposlenik Crvenog križa, a drugi je Ante Bačić, saborski zastupnik i predsjednik saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Predsjednik Republike tvrdi kako Babić ne ispunjava kriterije za upis jer prema Zakonu o službi u oružanim snagama u Ratnu školu može ići državni službenik s više od 10 godina iskustva na odgovarajućim poslovima. Resorni ministar Banožić pak tvrdi kako Bačić ispunjava kriterije jer temeljem tog istog Zakona civilna osoba može biti upućena na izobrazbu četvrtog stupnja, iz drugih tijela, stranih partnerskih zemalja kao i pojedini ljudi drugih kategorija.

Ured predsjednika prije nekoliko dana objavio je kako je predsjednik Milanović pismenim putem o svemu obavijestio i premijera Andreja Plenkovića i tražio njegovu reakciju. Kako je ona izostala, predsjednik je poručio da će iskoristiti svoje Ustavne ovlasti. To znači da bi preko načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja mogao zapovjediti da se Bačiću zabrani ulazak u prostor Vojnog učilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:36