SUDSKI EPILOG

Vojniku moraju platiti 30.000 kuna odštete jer nisu očistili cestu na kojoj je imao nesreću

Djelatnik MORH-a tvrdi kako je stradao za vrijeme radnog vremena i da su za nesreću krivi kolege koji nisu očistili cestu od leda

Ilustrativna fotografija

 Robert Fajt/CROPIX

Republika Hrvatska će vojniku Predragu M., koji je službenim vojnim vozilom sletio s ceste vojnog poligona Eugen Kvaternik u Slunju i pritom se ozlijedio, morati isplatiti više od 30.000 kuna odštete i troška, odlučio je nepravomoćno Općinski sud u Karlovcu. U nesreći je zadobio oguljotinu podlaktice, istegnuće vrata te istegnuće oba ramena. Pola iznosa, 15.530 kuna je odšteta za ozljede, 1880 kuna za tuđu pomoć i njegu, 2068 kuna imovinske štete te za troškove parničenja 13.240 kuna.

U svojoj tužbi vojnik navodi da je 8. prosinca 2015. godine u 7.05 sati došlo do prometne nesreće na način da je izgubio nadzor nad vozilom zbog leda na kolniku te se prevrnuo na bok, zadobivši pritom tjelesne ozljede. Navodi da je stradao kao djelatnik MORH-a za vrijeme radnog vremena i tijekom izvršavanja svojih radnih obveza, a da je do nesreće došlo isključivom krivnjom djelatnika MORH-a koji nisu očistili cestu od leda.

Stanje ceste

MORH ne spori da je došlo do prometne nesreće, ali smatraju da tijek događaja nije bio onakav kakvim ga je opisao njihov vojnik. Odnosno, oni navode da toga dana "nisu bili ispunjeni uvjeti za uvođenje II. stupnja pripravnosti organiziranog djelovanja za čišćenje snijega u zimskim uvjetima odnosno za angažiranje zimske službe te je, uz poštivanje prometnih propisa, a osobito propisanog ograničenja brzine od 30km/h na cijelom vojnom poligonu, bilo moguće nesmetano prometovati na svim prometnicama unutar poligona što znači da stanje ceste nije bilo isključivi uzrok predmetne nezgode". Iz tog razloga osporavaju svoju isključivu odgovornost za nesreću te predlažu sudu da odbije tužbu kao neosnovanu.

Navode i da je tužitelj kolekitvnom policom osiguranja bio osiguran od posljedica nesretnog slučaja, ali zaključuju da je propustio pokrenuti postupak za realizaciju naknade štete kod osiguravajućeg društva.

Od strane Vojnostegovnog suda donijeta je odluka kojom je tužitelj oslobođen odgovornosti za štetu i obveze naknade štete nastale na vozilu, koja je imovina RH, a iz obrazloženja odluke slijedi da je predmetno vozilo imalo niz nedostataka, a ipak bilo u prometu. Iz izjave samog tužitelja kao i satnika Damira Š., sud zaključuje da je do proklizavanja došlo zbog zaleđene ceste s time da je i satnik, koji se našao na mjesta događaja kad je vozilo već bilo prevrnuto, vidio tanki sloj ledene površine, što je moglo biti uzrokom prometne nezgode.

Zaleđena udolina

Vojnik tužitelj je iskazao da se spuštao u zaleđenu udolinu na prometnici te da mu je vozilo počelo kliziti i odnijelo ga s prometnice i tad je došlo do njegova prevrtanja, dodajući da je vozio između 20 i 30 km/h. Za čišćenje prometnica zaduženi su sami vojnici, odnosno njihovi timovi zimske službe, ali ih ima premalo u odnosu na veličinu poligona, odnosno dužinu prometnica.

- Do prometne nesreće je došlo zbog neodržavanja prometnice za siguran i nesmetan promet unatoč tome što su vladali zimski uvjeti, na samoj prometnici nalaze se udoline u kojima se nužno uslijed kiše zadržava voda, a s obzirom je bio prosinac, u udolini na prometnici nastao je sloj leda koji je trebao biti očišćen, a što je tužena strana, koja ima i vlastitu službu za održavanje prometnica na poligonima, trebala osigurati i učiniti kako bi se promet odvijao bez opasnosti od nastanka prometne nezgode - zaključio je sud u svojem obrazloženju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:28