SAVJETI BISKUPA

Vodič za dobre katolike: Pročitajte kako psovati i udvarati se u skladu s vjeronaukom

Biskup Antoni Dlugosz kolumnom u novinama zabavlja javnost, ali i poučava pravilima ponašanja

ZAGREB - Poljski katolički biskup Antoni Dlugosz , poznat po pastoralnom radu s djecom i osobama koje pate od raznih vrsta ovisnosti, trenutačno zabavlja, ali i poučava poljsku javnost nizom tekstova u kojima objašnjava, uz ostalo, i kako katolik treba zavoditi ili koje psovke smije govoriti.

Izdao i CD

Pomoćni biskup czestochowski i naslovni biskup Aggana već duže vrijeme koristi poljske medije za svoj pastoralni rad i ne zazire od njih pa je tako, uz ostalo, redoviti gost popularne dječje vjerske emisije “Zrno” koja se niz godina prikazuje na poljskoj državnoj televiziji TVP. U njoj pomoćni biskup czestochowski s djecom pjeva dječje pjesmice o katoličkoj vjeri i s njima pleše, a ponekad isti takav program izvodi pred vjernicima u raznim poljskim župama. Izdao je i više CD-ova, a njegovi koncerti uvijek ispune crkve. Nedavno je u Czestochowi nastupio pred 10.000 ljudi.

Ta medijska prezentacija, potpuno netipična za velikodostojnike Katoličke crkve, navodno nailazi na podsmijeh, a ponekad i negodovanje njegovih biskupskih kolega. No, Dlugosz se time ne zamara - svojim kritičarima odgovara da voli “pjevati i plesati”, te da oni koji “žele biti mučenici po svaku cijenu jednostavno ne razumiju Krista i njegovo poslanje”. Kao doktoru katehetike, Dlugoszu su očito dobro poznate velike mogućnosti novih medija u djelotvornoj evangelizaciji, a osim svojih medijskih istupa biskup se intenzivno bavi pastoralnim radom s narkomanima, pa je osnovao i dom za izlječenje od ovisnosti Betanija.

“Želim da djeca osjete radost kada su u Crkvi i ja im tu radost pokušavam prenijeti pjesmama”, rekao je biskup o svojoj glazbi.

Biskup Dlugosz nedavno je u tabloidu Super Express napisao kako nije istina da katolik ne može uopće psovati ili koristiti neke izraze koji mu u trenutku iživciranosti mogu poslužiti kao ventil.

“Međutim, u takvim slučajevima nikada ne treba uzalud zazivati Božje ime ili imena svetaca, te govoriti vulgarizme. Također, treba zapamtiti da nikada bližnjemu ne smijemo poželjeti zlo ili počiniti neki drugi grijeh prema njemu”, objasnio je biskup Dlugosz. Dodao je i kako nas “riječi koje koristimo u situacijama kada smo iživcirani trebaju opustiti, stvoriti pozitivnije ozračje, a ne nas dovesti do situacija koje su nasilne i ispunjene lošim emocijama”.

U drugome tekstu pomoćni biskup czestochowski pojasnio je što je za katolika i katolkinju dopustivo prilikom zavođenja te dao savjet što je dopustivo u zavođenju tijekom ljetnog odmora.

Na granici dobrog ukusa

“Prije svega, drugu osobu ne smijemo promatrati samo kroz njezinu tjelesnost nego i kroz njezin duh. Najbolji test toga činimo li nešto loše dok nekoga zavodimo jest odgovor na pitanje bismo li željeli da netko na taj način zavodi našu sestru. To će nam sve razjasniti”, napisao je Dlugosz za Super Express. Prihvatljive metode zavođenja su, uz ostalo, pozvati djevojku na čaj ili kavu na nekom javnom mjestu i platiti račun, ako je potrebno popiti malo vina na susretu, udvarati se, ali pritom ne prekoračiti granice dobrog ukusa. Nedopustivo je davati komplimente u koje ne vjeruješ jer se ljubav ne može graditi na laži, opijati se na susretima s djevojkom ili dečkom, udvarati se preko SMS-a ili interneta, pozivati nakon susreta doma.

“Kršćanina ne može uvijek voditi misao da mu u svakoj situaciji prijeti grijeh. On mora biti čovjek koji odgovara za sebe i svoje postupke”, rekao je Dlugosz u jednom razgovoru za poljske medije. “Konačno imamo biskupa koji osvaja radošću i ne plaši paklom”, napisali su neki mediji u Poljskoj.

Nedopustivo:

- uzalud zazivati Božje ime ili imena svetaca

- bližnjem poželjeti zlo ili počiniti neki drugi grijeh prema njemu

- davati komplimente u koje ne vjeruješ

- opijati se na susretima s djevojkom ili dečkom

- udvarati se preko SMS-a ili interneta

- pozivati nakon susreta doma

Dopustivo:

- pozvati djevojku na čaj ili kavu na nekom javnom mjestu i platiti račun

- ako je potrebno, popiti malo vina na susretu

- udvarati se, ali pritom ne prekoračiti granice dobrog ukusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 20:44