BEZ VEĆIH ŠTETA

Vodeni val na Dunavu stigao u Hrvatsku, situacija pod kontrolom

 Vlado Kos / Cropix

BATINA – Vrh vodenog vala na Dunavu u Hrvatsku je iz Mađarske počeo ulaziti u petak prijepodne, a najveća razina na mjernoj postaji kod Batine zabilježena je u 7 sati i iznosila je 734 cm. U kasnijim satima Dunav je počeo čak i opadati, pa je tako u 14 sati zabilježen 731 cm.

- To je u skladu s našim procjenama da ipak neće dostići razinu od 750 cm, ali će svakako ovo biti treći vodeni val ovdje u povijesti. Dunav u ovom trenutku u Hrvatsku ulazi silinom od 8.000 kubnih metara u sekundi i to će trajati sve do nedjelje, kada bi vodeni val trebao izaći iz Hrvatske. No, trebat će nam nakon toga još sedam dana da se situacija smiri u cijelosti i da se voda iz lokalnih slivova počne povlačiti prema Dravi i Dunavu – rekao je direktor Hrvatskih voda u Osijeku Zoran Đuroković, dodavši da je u obranu od poplava na Dunavu ugrađeno gotovo 2,5 km zečjih nasipa i dodatnih nasipa ta ugrađeno 500 box barijera.

Na Dravi kod Osijeka situacija je također pod kontrolom, iako je vodostaj narastao na 452 cm, no to je još uvijek 48 cm niže od razine na kojoj se proglašavaju izvanredne mjere obrane od poplava.

Batinu je jučer obišao i potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić, koji je održao i sastanak s čelnicima Stožera za zaštitu i spašavanje dviju najistočnijih županija Vladimirom Šišljagićem i Božom Galićem te predstavnicima svih službi uključenih u obranu od poplava.

- Mogu samo reći da smo spremni za dolazak vodenog vala. Izvješća nadležnih službi su pozitivna, učinjeno je sve što se trebalo učiniti i vjerujemo da će vodeni val proći kroz Hrvatsku bez većih šteta, a na eventualna iznenađenja smo spremni i što se tiče ljudi i što se tiče dodatne zaštite – rekao je Pankretić, dok je novinare zanimalo i nešto o nadoknadi šteta stanovništvu iz poplavljenih područja Slavonije i Baranje.

- Razgovorali smo i o štetama, no moramo pričekati da komisije završe posao i nezahvalno je davati bilo kakve procjene. Preporučit ću predsjednici Vlade i kolegama na Vladi da dobro raspravimo ovu temu i da vidimo što se tiče direktne pomoći oko ove elementarne nepogode. Ono što je za sada osigurano na toj stavci neće biti dovoljno. Iako je situacija teška, moramo promišljati kako da pomognemo ljudima, posebice OPG-ima, ali i drugim subjektima koji su stvarno katastrofalno nastradali – zaključio je Pankretić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 16:21