POSLJEDICE RESTRIKCIJA

Voda došla do grla: Turističkoj agenciji Alga Travel prijeti stečaj zbog duga od 340 tisuća kuna

Fina je 4.6. predložila, a Trgovački sud pokrenuo prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka
 Ranko Suvar/Cropix

Turističke agencije posljednjih godinu dana zbog pandemije spadaju među najpogođenije sektore pa ne čudi što je nekima od njih voda već došla do grla.

Konkretno, riječ je o agenciji Alga Travel u zagrebačkoj Teslinoj ulici za koju je Financijska agencija 4. lipnja ove godine predložila otvaranje stečajnog postupka, a Trgovački sud potom pokrenuo "prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka".

Popis nekretnina

Kako je vidljivo iz Finina rješenja, prijedlog za pokretanje stečaja pokrenut je zato što je tvrtka 4. lipnja u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje imala evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 137 dana, u ukupnom iznosu od 340.586,53 kune, a u taj je iznos uračunata i kamata te naknada agencije za provedbu ovrhe na novčanim sredstvima.

Samo šest dana poslije Trgovački sud u Zagrebu donosi rješenje da se pokrene postupak koji prethodi pokretanju stečaja, a kojim je osnivaču agencije, Tomislavu Mijiću, naređeno da u roku od osam dana sudu dostavi izvješće o financijsko-gospodarskom stanju dužnika u kojemu će, između ostaloga, biti i popis nekretnina te pokretnina dužnika, informacija gdje se ta imovina nalazi, informacija gdje se nalaze i kome pripadaju tuđe stvari na kojima dužnik ima određena imovinska prava, prema kome sve ima novčanu ili neku drugu tražbinu, ima li kakvu drugu imovinu i slično.

Hoće li Alga Travel u konačnici doista otići u stečaj, bit će poznato tek 7. srpnja kad je zakazano ročište na koje su pozvani Mijić, njegov zakonski zastupnik te predstavnik Fine, a dotad od direktora tvrtke nije bilo moguće saznati nikakve detalje o financijskim problemima u kojima se agencija našla jer on nije bio voljan dati komentar.

Prema podacima koji su trenutačno dostupni na Poslovnoj Hrvatskoj, Alga Travel u 2019. godini imala je prihod od 16 milijuna kuna te četvero zaposlenih, prosječna neto plaća iznosila je 6300 kuna, a tvrtka je na kraju godine ostvarila dobit od 357 tisuća kuna.

Ipak, za pravu sliku financijskog stanja agencije trebali bi nam podaci za 2020., odnosno pandemijsku godinu u kojoj većina agencija, osim nešto malo ljeti, praktično nije radila ništa. Prema podacima Udruge hrvatskih putničkih agencija, ti su poslovni subjekti u 2020. imali pad prihoda veći od 80, a u prvom kvartalu ove godine i veći od 90 posto.

Nedostupni podaci

Nažalost, podaci za 2020. nisu dostupni ni na Poslovnoj Hrvatskoj, a ni u registru Fine kojemu je Alga Travel posljednje izvješće o poslovanju predala za 2019. godinu.

Također nije poznato ni na koliko bi se klijenata eventualno pokretanje stečaja nad ovom agencijom moglo odnositi, kao niti hoće li oni biti obeštećeni na jednaki način na koji su to prije nekoliko godina radili potrošači Kompasa.

Naime, u slučajevima stečaja putnici kojima agencija duguje novac naplaćuju se kroz policu osiguranja u slučaju nesolventnosti ili stečaja, koju je agencija dužna ugovoriti kod neke od osiguravajućih kuća.

Prema dosadašnjim propisima, agencija policu ugovara u visini minimalno deset posto ukupnog prometa ostvarenog od paket-aranžmana agencije u protekloj godini, a o kojem je iznosu riječ u slučaju Alga Travela, nije poznato.

Kako je vidljivo na Poslovnoj Hrvatskoj i u Trgovačkom registru, osim agencije Alga Travel, Mijić još ima tvrtku Alga Turizam koja je, isto kao i agencija Alga Travel, registrirana na adresi Teslina 14. Ta tvrtka u 2018. i 2019. godini nije imala prihoda ni zaposlenih djelatnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 12:41