17 GODINA POSLIJE

Vlada usvojila odluku vezanu uz tragično stradale vatrogasce na Kornatu: 30. kolovoza uskoro će se posebno obilježavati

Sutra će se navršiti točno 17 godina od tragične pogibije vatrogasaca na Kornatu. Tog 30. kolovoza 2007. život je izgubilo 12 vatrogasaca

Tomo Medved i Andrej Plenković

 Damjan Tadić/Cropix

Na početku sjednice Vlade u uvodnom govoru premijer Andrej Plenković podsjetio je na rast BDP-a u drugom tromjesečju i opetovao zadovoljstvo tim podatkom, kao i malim brojem nezaposlenih. S obzirom na to da je ovo 14. kvartal zaredom da se bilježi pozitivno kretanje što se tiče stope BDP-a, naglasio je da su jako zadovoljni, piše Dnevnik.hr.

- Naš rast, za koji Vlada već nekoliko mjeseci projicira da bi na kraju godine mogao biti oko tri posto, sigurno će dovesti do visoke stope u odnosu na druge članice EU-a.

Dodao je i da se već danas može pretpostaviti da će Hrvatska biti među prve tri članice.

- Dokazali smo da nakon dosadašnjih 76 posto prosječne razvijenosti, želimo već ove godine otići gore za još 1,5 posto i na kraju mandata naše treće Vlade biti na 80 do 82 posto.

Istaknuo je i da se uoči sjednice Vlade susreo s predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Hristijanom Mickoskim te pozdravio hrvatske paraolimpijce i poželio im uspjeh u Parizu. Još jednom je izrazio sućut povodom smrti SDP-ova Predraga Freda Matića.

- Žao nam je da je tako rano preminuo. Izražavamo sućut njegovoj obitelji i kolegama i prijateljima.

Hrvatska traga za 1792 osobe

Vlada je prihvatila Izvješće o napretku u traženju i identificiranju osoba nestalih u Domovinskom ratu, a Plenković je naglasio da će Vlada promovirati ovu temu te da će se o njoj više govoriti.

- Traga se za 1792 nestale i smrtno stradale osobe za koje nije poznato mjesto ukopa. Riječ je o najdugotrajnijoj posljedici Domovinskog rata i najvećem humanitarnom pitanju, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved.

Od 2016. provedena su terenska istraživanja na 396 lokacija, kazao je, a najveći broj tih lokacija pretražen je na području Vukovarske- srijemske županije. Pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 190 osoba.

- Posebno izdvajam zanačajne pronalaske čak pet masovnih grobnica, sve u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Najsloženija lokacija je u Petrovačkoj doli. Riječ je o aktivnom odlagalištu otpada čije istraživanje traje već 2,5 godine. Među otpadom pronađeni su posmrtni ostaci najmanje 10 žrtava, kazao je Medved i pozvao sve koji imaju informacije o nestalima da to dojave Ministarstvu branitelja il drugim institucijama.

Vlada je usvojila odluku kojom predlaže Hrvatskom saboru da 30. kolovoza odredi kao Dan sjećanja na poginule hrvatske vatrogasce.


Sutra će se navršiti točno 17 godina od tragične pogibije vatrogasaca na Kornatu. Tog 30. kolovoza 2007. život je izgubilo 12 vatrogasaca, a preživio je samo jedan - Frane Lučić.

Do danas su brojna pitanja ostala neodgovorena, a Vlada RH će na današnjoj sjednici usvojiti odluku kojom će predložiti Hrvatskom saboru da 30. kolovoza odredi kao Dan sjećanja na poginule hrvatske vatrogasce, piše Dnevnik.hr.

Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić i Hrvoje Strikoman preminuli su gaseći požar na otoku Kornat, a naknadno su ozljedama u bolnici podlegli Ante Crvelin, Tomislav Crvelin, Marinko Knežević, Josip Lučić, Karlo Ševerdija i Ante Juričev Mikulin. Bili su članovi Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, DVD-a Vodice i DVD-a Tisno.

Najstariji Ivica Crvelin i Marinko Knežević imali su 52 godine, a najmlađi Marko Stančić iz DVD-a Tisno još nije bio napunio 17 godina.

Na dnevnom redu, između ostalog, još se nalaze i Izvješće o napretku u traženju i identificiranju osoba nestalih u Domovinskom ratu te Prijedlog zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi. Vlada će usvojiti akcijski plan sadnje dodatnih stabala za doprinos kompenzaciji emisije iz turizma i smanjenju emisija stakleničkih plinova do 2030., kao i zaključke o rješavanju problematike dezinsekcije komaraca na području nekoliko županija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:23