ODLUKA BANSKIH DVORA

VLADA SREZALA POVLAŠTENE MIROVINE Od 1.1. 35.000 ljudi imat će deset posto niža primanja

 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Od 1. siječnja iduće godine cijene naftnih derivata u Hrvatskoj određivat će se slobodno, na tržištu, a ne više temeljem pravilnika, predlaže se zakonom o tržištu nafte i naftnih derivata koji je Vlada s današnje sjednice uputila u hitnu saborsku proceduru.

"Očekujemo da će tržišna konkurencija distributerima stvoriti mogućnosti za veće investicije jer nemaju limit koji ih je držao postojećim pravilnikom", rekao je ministar gopodarstva Ivan Vrdoljak.

Zakon ide u hitnu saborsku proceduru jer se njegovim donošenjem povećavaju prihodi proračuna, a utječe se i na sprječavanje i uklanjanje većih poremećaja u gospodarstvu.

Zakonom je predviđeno i osnivanje Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata, a određuje se, uz ostalo, i obveza formiranja obveznih i operativnih zaliha naftnih derivata te djelovanje u slučajevima izvanrednog poremećaja opskrbe.

Nakon što je već ranije izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave predložila ukidanje Državnoga inspektorata od početka iduće godine, Vlada je u saborsku proceduru uputila i izmjene 18 zakona kojima se regulira preuzimanje poslova Državnog inspektorata od strane pojedinih ministarstava.

Današnjim izmjenama reguliraju se poslovi inspektorata koji prelaze u nadležnost ministarstava poljoprivrede, financija i gospodarstva.

Od 1. siječnja 2014. za 10 posto smanjit će se mirovine određene prema posebnim propisima, a koje su više od 5000 kuna, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na sjednici Vlade koja je u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena zakona o smanjenju mirovina određenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju.

"Sve mirovine koje su ispod 5000 kuna neće se smanjivati, a iznad 5000 smanjit će se 10 posto i to je mjera vrijedi za 2014. godinu", naveo je Mrsić i naglasio kako su od toga izuzeti 100-postotni ratni vojni invalidi, mirovine djeci poginulih branitelja, rudari i radnici profesionalno oboljeli od azbestoze.

Mrsić je izvijestio da će na taj način u 2014. biti ušteđeno 303 milijuna kuna u mirovinskom sustavu koji će na taj način biti održan, a mirovine ostati primjerene.

Vlada je danas prihvatila Nacrt dodatka II. Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama, po kojem se božićnica i regres neće isplaćivati, a privremeno se ograničava visina dnevnica i osnovica za isplatu jubilarnih nagrada.

Vlada je ograničavanje prava službenika i namještenika u javnim službama već ranije dogovorila s predstavnicima sindikata. U slučaju rasta BDP-a u tri uzastopna tromjesečja i deficita proračuna manjeg od 3 posto Dodatak II. prestaje važiti, a sva prava iz TKU-a nastavljaju se u cijelosti primjenjivati, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Vlada je odlučila umanjiti plaće zdravstvenim radnicima koji su štrajkali u prva dva tjedna u studenome, razmjerno broju sati provedenih u štrajku, a ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je kako je smanjenje plaća za dane provedene u štrajku u listopadu iznosilo od 100 kuna do čak 14-15 tisuća kuna.

Vlada je također donijela odluku da se iz državnog proračuna isplati ukupno 20 milijuna kuna za financiranje više kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH, a temeljem provedenog javnog natječaja.

Odlučila je i da će predsjednik i članovi povjerenstva za provedbu državnog referenduma o ustavnoj definiciji braka dobiti naknadu u visini od tisuću do 2.500 kuna, ovisno o broju glasačkih mjesta u pojedinom gradu.

Naknade su u odnosu na one za referendum o pristupanju EU manje za 250 do 500 kuna, izvjestio je ministar uprave Arsen Bauk.

Premijer Zoran Milanović rekao je kako se nikad nije slagao s ocjenama da je novac za referendum bačen novac ali, dodao je, pitanje je "je li bilo bolje namjene za taj novac". "Ovo nije bačen novac, zaradili su ga pa će ga valjda i potrošiti", dodao je.

Vlada je dala jamstvo za zaduživanje Hrvatskih autocesta za 150 milijuna eura kod Sberbanke za financiranje plana poslovanja za ovu i iduću godinu. Rok otplate je pet godina u sedam jednakih polugodišnjih rata, uz poček od dvije godine, uz promjenjivu kamatnu stopu u visini 6-mjesečnog EURIBORA plus 4,20 posto godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 00:20