KRPANJE RUPA

Vlada prodaje udjel u HT-u za povrat duga umirovljenicima

Vikendice će se od iduće godine oporezivati prema vrijednosti koju će odrediti lokalne jedinice
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Iako je rekla da u vrijeme krize neće prodavati imovinu u bescjenje, Vlada će napraviti izuzetak i do kraja godine prodati udjel u HT-u od 3,49 posto. Razlog je, objašnjava ministar financija Ivan Šuker, isplata rate duga umirovljenicima, koja dospijeva u prosincu.

Sezona nije spasila proračun

Ovisno o cijeni dionice HT-a na burzi, procjenjuje se da bi država time mogla dobiti između 820 i 860 milijuna kuna. To je otprilike iznos potreban za predstojeću isplatu rate duga umirovljenicima (830 milijuna kuna). Za one koji su tražili puni iznos isplate duga Vlada će i u sljedeće dvije godine morati osigurati oko 850 milijuna kuna, a 2013. godine 121 milijun kuna. Isplata onih koji su odabrali povrat polovice duga završena je lani. Posljednji rebalans proračuna, kojim je Vlada odlučila da će se radije zadužiti nego smanjiti primanja ijedne socijalne skupine, za ministra Šukera posve je opravdan.

- Tako smo direktno zaštitili 1,8 milijuna građana. To je naša politička odluka i zato ćemo snositi političku odgovornost - odlučan je Šuker. No, posljedice te odluke nisu samo politika, nego će se itekako odraziti i na stabilnost državnih financija u duljem roku.

Zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni i nešto većoj potrošnji, u kolovozu se prvi put ove godine u državnu blagajnu slilo malo više novca. Ukupni prihodi veći su jedan posto nego lani u kolovozu, a prihodi od PDV-a skočili su čak 6,8 posto. Ipak, turistička sezona nije spasila proračun pa je deficit u prvih osam mjeseci dosegnuo 8,6 milijardi kuna, koliko je trebao biti u cijeloj godini. No, rebalansom je povećan na 14 milijardi kuna. Gdje će osigurati novac potreban za njegovo pokrivanje, ministar Šuker zasad ne želi govoriti.

Porez na vikendice

Jedan od najvećih problema za državne financije manjak je u mirovinskom sustavu. Ove godine produbila ga je navala novih umirovljenika koji žele izbjeći kažnjavanje zbog prijevremenog umirovljenja.

U osam mjeseci izdaci za mirovine porasli su 600 milijuna kuna. Sabor bi uskoro trebao raspravljati i o oporezivanju imovine. Porez na vikendice, primjerice, određivat će se prema njihovoj vrijednosti, a procjenjivat će je lokalne jedinice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:01