'SLIKOVITO SE IZRAŽAVA'

Vlada predložila Saboru da odbije HDZ-ov prijedlog za smjenom Jovanovića: 'Njegove riječi često se krivo prenose i tumače'

ZAGREB - Hrvatska Vlada danas je na telefonskoj sjednici Hrvatskom saboru predložila da odbije prijedlog saborskog Kluba HDZ-a za izglasavanje nepovjerenja ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću.

U očitovanju Vlada odbija sve navode HDZ-ova prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja ministru Jovanoviću.

Vlada navodi i da ministar Jovanović nikada nije najavio da će se alternativni predmet vjeronauku uvesti ove ili iduće školske godine, pa je bespredmetna tvrdnja kako u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2012. godinu nema financijske osnove za novi nastavni predmet koji bi bio alternativa vjeronauku.

Vlada dodaje i kako je činjenica, iako ministar Jovanović nerijetko koristi slikovit stil izražavanja, "da se njegove riječi često krivo prenose i tumače". "Tako, primjerice, ministar nikada nije izjavio da je 'Sabor kokošinjac', već je rekao da su 'brojni ispravci netočnih navoda oko Hrvatskoga sabora stvorili atmosferu kao da je riječ o kokošinjcu', što je bitna razlika. Ministar Jovanović slikovito se izrazio upravo zato da bi se poboljšala učinkovitost rada Hrvatskoga sabora, na dobrobit svih građana Republike Hrvatske, a samim tim i zaštitio Hrvatski sabor kao institucija i svi njegovi zastupnici. Sva relevantna istraživanja pokazala su, naime, da građani gube povjerenje u institucije države, uključujući i sam Hrvatski sabor", stoji u Vladinom očitovanju i dodaje da je činjenica, sviđala se nekome retorika ministra Jovanovića ili ne, "da problemi u djelatnosti sporta, kao i u ostalim područjima koje pokriva njegov resor, postoje, a ministar ih je, kako je više puta javno dao do znanja, odlučan riješiti u okviru zakonskih mogućnosti i svojih ovlasti".

Vlada ističe i da je netočno da se u prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu predlaže "segregacija i omalovažavanje postignuća vrhunskih sportaša s invaliditetom na međunarodnim natjecanjima".

Ističe i da su upravo "novim ustrojem Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u potpunosti zadovoljena načela funkcionalnosti, racionalnosti, fleksibilnosti i dostupnosti državne uprave".

Vezano uz Upravu za međunarodnu suradnju, Vlada ističe kako će se poslovi međunarodne suradnje obavljati u svim upravama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

"Na taj način omogućit će se da svaka Uprava, u okviru svoga djelokruga, stručno, ali i vrlo specifično, obavlja poslove međunarodne suradnje. U tom smislu, u Upravi za znanost i tehnologiju ustrojen je Sektor za međunarodnu suradnju, programe i projekte Europske unije, dok je u Upravi za visoko obrazovanje ustrojena Služba za međunarodnu suradnju, europske poslove i cjeloživotno učenje. U Upravi za odgoj i obrazovanje ustrojena je Služba za programe i projekte Europske unije, a u Upravi za sport, Služba za sportska udruženja i međunarodne poslove. Iz svega navedenoga proizlazi da će se poslovi međunarodne suradnje ne samo nastaviti, već i još uspješnije voditi u vremenima pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, s obzirom na to da poslovi vezani uz Europsku uniju, članstvom Republike Hrvatske u Europskoj uniji prestaju biti međunarodnim poslovima u užem smislu, već predstavljaju svojevrsnu kombinaciju nacionalnih i međunarodnih politika", stoji u Vladinom očitovanju kojega je potpisao premijer Zoran Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 14:50