BORBA ZA NAFTNU KOMPANIJU

Vlada pozvala DORH u pomoć: Zaštitite državne interese i ne dajte MOL-u da preuzme Inu!

Vlada je na kraju ipak odustala od zakonske zabrane mađarskom MOL-u da postane većinski vlasnik Ine
Zagreb, 290911.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica vlade.Na slici: Jadranka Kosor.Foto: Goran Mehkek / Cropix *** Local Caption ***
 Goran Mehkek / Cropix

Vlada je na kraju ipak odustala od zakonske zabrane mađarskom MOL-u da postane većinski vlasnik Ine . Umjesto toga, na svojoj je današnjoj sjednici usvojila poseban zaključak, kojim poziva Državno odvjetništvo (DORH) da zaštiti interese države u Ini.

Zaključkom kojim se poziva DORH da, sukladno Ustavnim i zakonskim ovlastima, poduzme sve potrebne mjere radi zaštite upravljačkih i vlasničkih prava države u Ini, kako se službeno zove dokument, Banski su dvori zapravo pozvali glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da spriječi MOL u njegovu pohodu na Inu. Taj zahtjev u Vladi pravdaju činjenicom da su pokrenuti „određeni kazneni postupci“ protiv MOL-a, pa od DORH-a očekuju da, dok oni traju, raznim privremenim mjerama zaštite interes države u Ini.

„Mi kao Vlada ne možemo ništa učiniti, nego pozivamo DORH da poduzme mjere“, objasnila je premijerka Jadranka Kosor usvajanje tog zaključka, koji bi Vladi trebao dati alibi u jednogodišnjem sporu s MOL-om oko nadzora nad Inom.

Iako su svi članovi Vlade prihvatili zaključak, potpredsjednik iz redova SDSS-a Slobodan Uzelac kazao je kako bi se iz toga moglo steći dojam da se može sumnjati da će DORH uraditi svoj posao. Ako je to razlog, onda to, istakao je Uzelac, zahtijeva dodatnu raspravu.

„Gospodine potpredsjedniče, o zaključku smo raspravljali na užem kabinetu i tada niste imali takvih primjedbi“, prekinula je Kosor Uzelca.

Inače, točka o Ini ubačena je naknadano, i to tek na kraju sjednice, na dnevni red Vlade. Još uoči sjednice, informacije iz Vladinih krugova govorile su da se Vlada ipak odlučila na „tvrđu“ varijantu, odnosno na usvajanje posebnog Lex Ina. No, čini se da je pritisak iz Bruxellesa ipak učinile svoje, pa se od toga na kraju odustalo.

'Pokopan' Zakon o golfu

Vlada je danas „pokopala“ Zakon o golfu, koji je godinama bio jedna od glavnih tema političkih rasprava u Hrvatskoj. Naime, iz Banskih je dvora u Sabor upućen prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o igralištima za golf.

Taj je zakon usvojen još u prosincu 2008., u vrijeme Vlade tadašnjeg premijera Ive Sanadera, a na snagu je stupio usprkos velikom otporu ekoloških udruga. Dio njihovih primjedbi Vlada je naknadno uvažila, pa je u lipnju prošle godine mijenjala zakon. No, on, ustvrdili su danas u Banskim dvorima, nije polučio željenim rezultatima jer za njegova važenja nije izgrađeno ni jedno golf-igralište. Stoga su u Vladi odlučili ukinuti taj zakon, pri čemu se pozivaju i na primjedbe ekoloških udruga, ali i građana.

„Mi i dalje želimo da se u Hrvatskoj grade golf-igrališta, to je važno za jačanje našeg turizma, ali za to nije potreban poseban zakon“, istakla je premijerka Jadranka Kosor, poručivši kako je ona osobno predložila ukidanje Zakona o golfu.

U Vladi su odbacili tvrdnje kako se Zakon o golfu ukida na zahtjev Bruxellesa. Prema riječima glavnog pregovarača Vladimira Drobnjaka, u Europskoj komisiji nikad nisu tražili ukidanje tog zakona, samo nisu vidjeli njegovu opravdanost jer se golf tereni mogu graditi i bez njega.

„Nitko od nas nije tražio da ukinemo ovaj zakon, to je naša odluka“, zaključila je Kosor.

Odnosi s EU-om dominirali su i na početku Vladine sjednice, kada su Banski dvori usvojili izvješće o pregovorima o pristupanju Hrvatske Uniji. Kosor je pritom zahvalila svim članovima pregovaračkog tima i ministrima na obavljenom poslu, istakavši kako je ulazak u Uniju bio jedan od ciljeva njene Vlade i kako je ona za to najzaslužnija. Na to se, na pomalo neuobičajen način, uključio i Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova.

„U ime svih potpredsjednika i ministara čestitam i zahvaljujem Tebi za vođenje najkompleksnijih pregovora. Zemlja ne može završiti pregovore ako za to nije spremna. To je i najjasnija poruka onima koji tvrde da Hrvatska nije provela reforme“, kazao je Jandroković.

Kosor je na to smješeći uzvratila kako se nisu dogovorili da joj zahvali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 14:33