NIKAD VIŠE DOZVOLITI

Vlada potpisala važnu izjavu: ‘Tvrditi da Ukrajina treba biti denacificirana je uvreda svim žrtvama Holokausta‘

‘Nikada ne smijemo dopustiti da se sjećanje na te žrtve izbriše, oskvrne ili cinično upotrebljava za političke svrhe‘

Zgrada Vlade Republike Hrvatske

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix

U četvrtak je potpisana zajednička izjava posebnih izaslanika za pitanja Holokausta koju je u ime Vlade Republike Hrvatske potpisala savjetnica predsjednika Vlade Sara Lustig.

Osim izaslanika Vlade RH, izjavu su u ime svojih vlada potpisali i izaslanici Kanade, Češke, Njemačke, Nizozemske, Rumunjske, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a.

- Nikad ne smijemo zaboraviti odvratne zločine protiv čovječnosti koji su se dogodili prije 81 godine kada su nacisti i njihovi pomagači ubili gotovo 34.000 Židova u Babinom Jaru (lokacija masakra u Kijevu, op.a.). Nikada ne smijemo dopustiti da se sjećanje na te žrtve izbriše, oskvrne ili cinično upotrebljava za političke svrhe, stoji na početku izjave.

- Tvrditi da Ukrajina treba biti denacificirana je uvreda svima koji su snosili posljedice nacističkog režima. Takvo iskrivljavanje povijesti i Holokausta vrijeđa naslijeđe žrtava te potkopava globalne napore da se takav sumrak čovječnosti više nikada ne dozvoli, objavila je Vlada RH na svojem Twitteru povodom potpisivanja izjave.

Sara Lustig, kći pokojnog slavnog hrvatskog producenta Branka Lustiga, nedavno je imenovana savjetnicom premijera, o čemu je Jutarnji pisao.

Lustig je politička je konzultantica i pravnica, školovana u New Yorku i Londonu. Gotovo četiri godine radila je kao savjetnica u kabinetu tadašnje ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić. Zatim 2015. postaje savjetnica šefu kabineta tadašnje predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, a potom 2016. prelazi u Ured vijeća za nacionalnu sigurnost.

U listopadu prošle godine ponovno se vraća u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kao posebna savjetnica ministra Gordana Grlića Radmana za pitanja Holokausta, te je imenovana zamjenicom šefa hrvatske delegacije u IHRA-i, Međunarodnom savezu za sjećanje na Holokaust, nakon što je 2020. odlučeno da će upravo Hrvatska 2023. preuzeti predsjedanje IHRA-om.

IHRA je međuvladino tijelo uspostavljeno s ciljem jačanja i promicanja edukacije, sjećanja i istraživanja o Holokaustu, osnovano je 1998. i sada ima 34 države članice, a Hrvatska je članica od 2005.

Na čelu hrvatske delegacije u IHRA-i je Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova, a zamjenica upravo Sara Lustig. Delegacija je sastavljena i od sveučilišnih profesora, zaposlenika Spomen područja Jasenovac, Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje te predstavnika udruge Roma u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:03