POGLAVLJE 23

Vlada pobrojala sve afere: Hrvatska je opljačkana za 750 milijuna kuna!

Vlada je na tajnoj sjednici usvojila izvješće o zatvaranju pregovora o famoznom Poglavlju 23.

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor danas će veleposlanicima zemalja članica EU predstaviti izvješće o ispunjavanju mjerila za zatvaranje pregovora o Poglavlju 23. (Pravosuđe i temeljna prava). Suprotno najavama Vlada je treće i ujedno posljednje izvješće o Poglavlju 23. usvojila na zatvorenom dijelu jučerašnje sjednice. Na istoj je sjednici usvojeno i izvješće o ispunjavanju mjerila u još jednom kritičnom poglavlju, onom o Tržišnom natjecanju.

Učinkovitost sustava

No, u Banskim dvorima u toj tajnovitosti ne vide ništa sporno jer su, kažu, i druga slična izvješća usvajana iza zatvorenih vrata. Ističu i kako su svi članovi vladajuće koalicije podržali izvješće na 50-ak stranica o Pravosuđu.

Inače, u Vladi i pregovaračkom timu ističu da se u izvješću ne opisuju konkretni procesi. Oni se, ističe nekoliko naših sugovornika, spominju tek marginalno, i to kako bi se dokazala odlučnost vlasti da se obračuna s korupcijom na najvišoj razini. To se odnosi i na postupak koji se vodi protiv bivšega premijera Ive Sanadera.

Cilj izvješća je, poručuju, dokazati učinkovitost hrvatskog pravnog sustava i u njemu nije uobičajeno navoditi konkretna imena ni konkretne slučajeve.

Vlada se potrudila pa je za potrebe Bruxellesa izbrojila sve afere i krađe u Hrvatskoj. Uvrstila ih je u izvješće o ispunjavanju obveza iz poglavlja 23. I oni koji nisu vični brojkama, bez problema mogu zaključiti da je Hrvatska opljačkana, piše HRT .

Riječ je redom o aferama koje jako dobro pamtimo. Hypo banka, HAC, Hrvatske vode, afera u Fondu za zaštitu okoliša, HEP - stanovi, Fimi media, Indeks, Daimler - redom su pobrojene sve afere. Kad se sve zbroji, pokradeno je 750 milijuna kuna.

Godine napretka

- U dokumentu koji šaljemo nabraja se sve što smo u proteklih 5-6 godina učinili u segmentu pravosuđa. Spominju se i napadi na novinare te mjere koje smo poduzeli u rješavanju tih slučajeva - istaknuo je naš sugovornik iz Vladinih krugova. U Banskim dvorima uvjereni su da će izvješće otvoriti put zatvaranju pregovora o Poglavlju 23.

Protiv kraja pregovora i V. Balenović

Listi onih koji se protive zaključivanju pregovora o poglavlju 23. jučer se pridružila i Vesna Balenović, predsjednica udruge Zviždač.

- Jadranki Kosor jednostavno je razgovarati o našem pravosuđu i temeljnim pravima građana s europarlamentarcima, koji u prolazu navrate u Hrvatsku na sat, dva. Neka Jadranka Kosor razgovara o pravosuđu i temeljnim pravima sa svojim građanima, imat će što čuti - poručila je Balenović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 04:30