SMJENE NA VRHU

Vlada imenovala generala Darka Grdića Glavnim inspektorom obrane

Generala Grdića će na mjestu ravnatelja VSOA zamijeniti brigadir Zdravko Klanac.
Zagreb, 100611.Pantovcak.Predsjednicki dvori.Predsjednik Republike Ivo Josipovic dodjelio je u prigodi 20. obljetnice osnutka i ustrojavanja Oruzanih snaga RH odlikovanja pripadnicima Ratnog zapovjednistva operativne grupe Zagreb - obrane Grada Zagreba.Na slici: Darko Grdic general pukovnik.Foto: Goran Mehkek / Cropix
 Goran Mehkek / Cropix

Generala Darka Grdića Vlada je danas imenovala Glavnim inspektorom obrane. Na tu dužnost je imenovan nakon što mu je isteknuo mandat ravnatelja Vojnosigurnosne agencije . Grdić će zamijeniti generala Marijana Marekovića koji je umirovljen.

Kao što je Jutarnji list već pisao generala Grdića će na mjestu ravnatelja VSOA zamijeniti brigadir Zdravko Klanac. Očekuje se da brigadir Klanac na novu dužnost stupiti početkom sljedećeg tjedna. No, to nije jedina promjena dužnosnika među generalima.

Prema informacijama Jutarnjeg lista general Jozo Milićević ove jeseni odlazi na četiri godine u Kinu za vojnog izaslanika. Milićevića je za tu dužnost predložio ministar obrane, a prijedlog je usuglašen sa predsjednikom Republike i načelnikom Glavnog stožera.

Prije nekoliko dana u Upravi za operativne poslove i obuku Glavnog stožera general Miličević je dužnost načelnika Uprave predao novoimenovanom načelniku komodoru Tihomiru Ercegu. Milićević u Kinu odlazi samo nakon dvije godine provedene na dužnosti načelnika Uprave, od čega je skoro godinu dana proveo na bolovanju.

Milićević je bio izrazito nezadovoljan kada je bio imenovan načelnikom Uprave jer je smatrao da je zaslužio puno višu dužnost nakon što je svjedočio protiv bivšeg ministra obrane Berilsava Rončevića u Aferi kamioni. Stoga naši sugovornici u Oružanim snagama smatraju kako je ovim imenovanjem Miličević ipak nagrađen za svoju ulogu u toj aferi.

S Milićevićem Hrvatska poziciju vojnog izaslanika u Kinu diže na puno viši nivo jer je u ovom trenutku hrvatski vojni izaslanik u toj zemlji Drago Horvat u činu brigadira. Osim u Kini, ove godine će se dogoditi i promjena na poziciji vojnog izaslanika u Sjedinjenim Američkim državama.

Generala Matu Pađena, prema neslužbenim informacijama zamijenit će brigadni general Vlado Šindler, zapovjednik Zapovjedno operativnog središta. Tijekom ove godine bit će i ukinuto nekoliko mjesta vojnih izaslasnika. Zbog štednje ali i zbog činjenice da zbog dobre suradnje na razini NATO-a ta pozicija u nekim zemljama postaje suvišna Hrvatska više neće imati vojne izaslanike u Italiji, Sloveniji, Danskoj, Ukrajini, Madžarskoj.

Odlazak generala Miličevića i Šindlera na nove dužnosti dio je velike rekonstrukcije unutar generalskog kadra Hrvatske vojske. Tako je u petnaest mjesci, od dolaska generala Drage Lovrića na mjesto načelnika Glavnog stožera, umirovljeno čak pestnaest časnika u činu generala. Napravljene su smjene na čelu Kopnene vojske i Zrakoplovstva, gardijskih brigada, Obalne straže, Uprava Glavnog stožera itd. Na jesen počinje i rekonstrukcija Glavnog stožera dolaskom generala Mate Pađena na mjestio ravnatelja Glavnog stožera. Osim na najvišim pozicijama značajne kadrovske promjene su napravljedne i na nižim pozicijama. Tako ove godine ukupno dvjesto česnika odlazi u mirovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 12:18