KOSTURI IZ ORMARA

Vlada: HDZ-ova vlast iz prošle nam je godine ostavila 2,2 milijarde kuna neplaćenih računa

Dugovanje neplaćenih računa prema poljoprivredi iznosi 900 mililijuna, a prema brodogradnji 480 milijuna
 Davor Pongračić / CROPIX




ZAGREB - Iz prošle godine HDZ-ova vlast ostavila je novoj vlasti 2, 2 milijarde kuna neplaćenih računa, stoji u Izvješću o izvršenju proračuna kojeg je Vlada sa sjednice uputila u saborsku proceduru. Uz ostalo, dugovanje neplaćenih računa prema poljoprivredi iznosi 900 mililijuna kuna, a prema brodogradnji 480 milijuna kuna.

Ukupni prihodi iznosili su 107, 4 milijarde što je u visini plana i u visini prihoda u 2010 . Smanjeni su prihodi od poreza posebno od poreza na dohodak. Rashodi su iznosili 121, 4 milijarde kuna. Najveći proračunski potrošači bili su mirovinski i zdravstveni sustav.

Deficit državnog prorarčuna iznosi 14 milijardi kuna, ali kad mu se doda 2,2 milijardi neplaćenih kuna on raste na 16,2 milijardi kuna što znači da deficit nije 4,1 posto odnosno 4, 3 posto kad se pridodaju lokalna samouprava i fondovi već je deficit 4, 7 posto odnosno 5 posto uključivši lokalnu samoupravu i fondove.

Ministar financija Slavko Linić istaknuo je kako je inflacija u odnosu na 2010. rasla sa 1,1 na 2,3 posto te da su pozitivne strane proračuna bili prihodi iz turizma te nešto rasta u trgovini.

Zanimljivo, Vlada je na dan sjednice raspravila i Izvješće o stanju okoliša za razdoblje od 2005 do 2008. koje je tebalo biti raspravljeno najkasnije do 2010., ali do danas nije dospjelo na plenarnu sjednicu Sabora.

Vlada je jučer raspravila i Izvješće o radu Agnecije za sigurnost željezničkog prometa za 2011. u kojoj su, rekao je resorni ministar Hajdaš Dončić, zaposlena tek četiri djelatnika. Ta četiri djelatnika pohvalio je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić zbog brzine kojom su napisali Izvješće te poručio kako u tu Agneciju ne treba više nikoga zapošljavati.





'Linićeve tvrdnje su nevjerodostojne i netočne'

HDZ-ova saborska zastupnica i bivša ministrica financija Martina Dalić netočnima je i nevjerodostojnima ocijenila današnje tvrdnje ministra financija Slavka Linića da je lanjski deficit državnog proračuna za 2,2 milijarde kuna veći od službeno iskazanog.

"Nije točno da je naša Vlada ostavila dug od 2,2 milijarde kuna jer te tvrdnje držim nevjerodostojnima", izjavila je Dalić novinarima u Hrvatskom saboru, upitana kako tumači tvrdnje ministra Linića.

Dalić je Linićev popis dugova nazvala nevjerodostojnim, što, istaknula je, potvrđuje i podatak da su u dugove uračunate i neplaćene obveze prema Katoličkoj crkvi koje su nastale 2003., dakle za mandata vlade na čelu sa SDP-om.

Dodala je da nakon izbora krajem 2003. HDZ-ova vlada taj dug priznala i regulirala s Biskupskom konferencijom, te da je u mandatu te vlade, u kojoj je bila državna tajnica, Crkva sklapala sporazume kojima se nepovratno odricala dijela tih sredstava, primjerice lani 45 milijuna kuna.

Upitana sjeća li se koliko je iznosio spomenuti dug prema Crkvi, odgovorila je kako se radi o otprilike 250 milijuna kuna koje je HDZ-ova vlada zatekla 2004. godine.

Naglasila je da država u prethodna dva mandata HDZ-ovih vlada nije imala novca izvršiti tu obvezu, te da Crkva na tome, prihvaćajući ekonomske okolnosti, nije ni inzistirala nego se dodatno odricala dijela duga.

Novinare je zanimalo i jesu li HDZ-ove vlade mogle nekom drugom preraspodjelom sredstava namaknuti tih 250 milijuna kuna, primjerice promidžbom preko Fimi medije, zbog koje su bivši čelnici HDZ-a i sama stranka optuženi na sudu.

Dalić je odgovorila da je bila ministrica financija te da njezino ministarstvo nije poslovalo preko Fimi medije, već upravljalo državnim proračunom. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 16:59