RUPA BEZ DNA

Vlada digla novih 750 milijuna eura kredita. Šuker: Ovo zapravo nije zaduženje...

Ova sredstva su isključivo namijenjena za povrat kredita podignutih ranijih godina - izjavio je ministar financija

ZAGREB - Do kraja godine Hrvatska će se zadužiti za još 750 milijuna eura, ovoga puta kod domaćih banaka, a ne u inozemstvu. Ministar financija Ivan Šuker kaže da je taj novac za povrat kredita iz prethodnih godina te da nije riječ o povećanju dosadašnjeg zaduženja jer je sve to predviđeno Zakonom o izvršenju proračuna.

Domaće banke posudit će državi novac uz kamatu od 5,25 posto, vezanu uz euribor. Država će kredit vratiti u dvije rate - 30. rujna 2013. te godinu dana kasnije. Tim će novcem država vratiti lanjski kratkoročni kredit domaćim bankama, kojega je bila dobila uz kamatu od 6,9 posto. Vlada je danas predstavila i prijedlog smjernica ekonomske i fiskalne politike od 2011. do 2013. godine, koja se temelji na umjerenom optimizmu, s rastom BDP-a od 1,2 posto u 2011., 2 posto godinu kasnije te 2,5 posto u 2013.

Pad prihoda od poreza

Rashodi će nagodinu biti isti kao i ove godine, a u 2012. rastu na gotovo 125 milijardi kuna jer ćemo tada već biti u EU, a članstvo u tom klubu koštat će nas 3,6 milijardi kuna (1 posto BDP-a).

Za sljedeću, 2011. godinu, ministar Šuker planira veliki pad prihoda od poreza na dohodak - sa 1,2 milijarde kuna na 948 milijuna kuna, kao i 10 posto manji prihod od poreza na dobit. No, računa s rastom osobne potrošnje pa planira 5,9 posto više od PDV-a.

Kod rashoda, pak, nagodinu namjerava najviše uštedjeti na troškovima Hrvatskog Sabora, koji će dobiti gotovo 20 posto manje nego ove godine, a u 2012. prihodi će mu pasti na trećinu sadašnjih. Od velikih potrošača rastu izdaci Ministarstva financija za 6,9 posto, vjerojatno zbog većih otplata kredita.

Fiskalna odgovornost

Šuker je najavio i donošenje Zakona o fiksalnoj odgovornosti koji bi trebao obvezati sve korisnike proračuna na transparetniju potrošnju. Vlada je u drugo čitanje Saboru poslala i prijedlog da se smanje naknade nezaposlenima nakon prvih 90 dana na burzi. Po novom bi dobivali 35 posto. Naknada za prvih 90 dana ostala bi ista - 70 posto prosjeka plaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 14:50