OBRANA NA 30 STRANICA

Vlada brani Kalmetu: Svaka tvrtka odgovara za svoje poslovanje

 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Ne može se tražiti politička odgovornost ministra zbog konkretnih propusta, korupcijskih ili drugih nečasnih radnji osoba na operativnoj razini. Takvim načinom bi se omogućilo da se svi koji su na temelju zakona odgovorni za svoje konkretne postupke, skrivaju iza političke odgovornosti - stoji, među ostalim, u pismenom očitovanju Vlade na zahjev zastupnika SDP-a za smjenom ministra mora, prometa i infrastructure Božidara Kalmeta zbog niza korupcijskih afera u njegovom resoru, prije svega u cestogradnji, željeznicama i poštanskim uslugama..

Na tridesetak stranica dokumenta koji je uoči današnje saborske rasprave podijeljen zastupnicama, Vlada u obranu Kalmete navodi da svaka pojedina tvrtka odgovara za svoje poslovanje i to bez obzira na strukturu vlasništva.

- Stoga bilo kakvo miješanje razina upravnih nadležnosti i odgovornosti članova Vlade s upravljačkim i zakonskim odgovornostima čelnih ljudi trgovačkih društava nema nikakvu podlogu u sferi političke odgovornosti - stoji u očitovanju Vlade.

Također, to što je Kalmeta u nekim nadzornim odborima javnih poduzeća “znači tek poziciju koja je strateške naravi dok je operativno vođenje društva isključivo u nadležnosti uprave”.

U materijalu Vlade po poglavljima su obrađeni poslovi u cestogradnji, stanje u željezničkom sektoru te na tržištu poštanskih usluga.

U Saboru je upravo u tijeku SDP-ovo obrazlaganje zahtjeva za smjenu ministra Kalmete zbog afera u HAC-u, HŽ-u, Hrvatskim poštama…

Na sjednici nije premijerka Jadranka Kosor, već su u ime Vlade u obranu kalmete došli potpredsjednici Vlade Ivan Šuker i Darko Milinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 15:50