SUĐENJE ZA KORNATE

Vještaci: 'Vatrogasci su imali lako zapaljivu opremu!'

Saslušavanjem vještaka zagrebačkog Laboratorija za toplinska mjerenja, u utorak je na Županijskom sudu u Zadru, nastavljeno suđenje bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, optuženom za stradavanje vatrogasaca na Kornatu. U improviziranim uvjetima u laboratoriju, vještaci Ivan Krsnik i Marin Žuljević utvrdili su da je oprema koju su vatrogasci nosili kobnog dana na Kornatu bila lako zapaljiva.

- Riječ je bila o opremi iz razreda B 2, odnosno o lako zapaljivoj opremi - kazao je inženjer Ivan Krsnik nakon što su u laboratoriju testirani uzorci vatrogasne opreme koje su 7. srpnja 2008. godine, dobili uz Državne uprave. Iako nije vještačena oprema koju su vatrogasci nosili na licu mjesta, riječ je bila o uzorcima koji su odgovarali istoj toj opremi koju su vatrogasci imali na Kornatu.

- Riječ je bila o već korištenih šest leđnih vatrogasnih nosača. To je bila oprema koju su vatrogasci nosili - kazao je drugi vještak Marin Žuljević. U improviziranim uvjetima u laboratoriju, peć je prethodno zagrijana na 700 stupnjeva, te je nakon deset sekundi došlo do zapaljenja remena na nosačima. Vrlo brzo nakon toga zapalili su se i rastopili dijelovi aluminijskog nosača i vatrogasne cijevi.

Karavana sjećanja: Na Kornatu visoki dužnosnici i vatrogasci iz cijele zemlje

- Nakon što smo ih izvukli utvrdili smo da je inicijalni požar sa remena prešao na cijevi koje su se zapalile zbog čega su se rastopili aluminijski nosači - rekao je Žuljević dodajući kako si za cilj imali odrediti zapaljivost i temperaturu materijala. Njihovom iskazu prigovorio je otac poginulog vatrogasca Igor Marinović, kazavši kako njihovo vještačenje nije vjerodostojno jer je sva oprema u krugu od 50 metara izgorjela puno prije.

- Vatra je sve spalila za jednu sekundu, a ne deset - kazao je Marinović.

Suđenje se nastavlja 27. studenog kada će se saslušati još pet svjedoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:02