VLADIN BILTEN

Vjesnikovo dodvoravanje: premijerki Kosor prvih 5 stranica

Narodne su novine odlučile da više neće biti nakladnik Vjesnika, čiji se novinari sada iz petnih žila trude uvjeriti Kosor da ih ne ugasi
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - U prvih 18 dana lipnja na naslovnici državnog dnevnika Vjesnika fotografija predsjednice Vlade Jadranke Kosor pojavila se čak 13 puta.

Samo jedan dan naslovnica Vjesnika prošla je bez spominjanja šefice Vlade, i to 17. lipnja.

No zato je to nadoknađeno već idući dan budući da je jučer prva stranica tih državnih novina premijerki i njezinim izjavama posvetila umjesto uubočajenog jednog - dva glavna naslova. I ne samo to - na jučerašnjih prvih šest stranica tog nekada uglednog dnevnog lista čak je šest puta objavljena fotografija Jadranke Kosor.

Dodvoravanje premijerki

Vodstvo i uredništvo Vjesnika očigledno je odlučilo upregnuti sve svoje snage kako bi se što više dodvorilo predsjednici Vlade koja će imati ključnu riječ pri odlučivanju o njihovoj sudbini.

Prije nekoliko dana Nadzorni odbor Narodnih novina donio je, naime, odluku da više neće biti nakladnik Vjesnika.

Sudbina Vjesnika stoga je u rukama Banskih dvora koji bi trebali odlučiti hoće li im naći novog izdavača ili će nakon 65 godina ugasiti taj dnevnik koji se prodaje u svega par tisuća primjeraka i već godinama gomila gubitke.

Ako je suditi prema reakciji premijerke na obljetnici HDZ-a u četvrtka, kada je sjela uz novinara Vjesnika uz opasku “ovo je jasna poruka”, čini se da će Vjesnik biti spašen.

Ogromni gubici

U sastavu Narodnih novina Vjesnik je od 2008. godine, a sindikat grafičara tvrdi kako su Narodne novine zbog pripajanja Vjesnika morale pokriti gubitak od 47 milijuna kuna.

Jedan visoki dužnosnik HDZ-a prije nekoliko dana rekao nam je kako još uvijek ne znaju što će s Vjesnikom.

- Onoga kome pripojite Vjesnik ste upropastili. Pa pogledajte samo što se dogodilo Narodnim novinama - priznao je.

Uredništvo Vjesnika upravo se ovih dana trudi pokazati vladajućima kako će, ako ih spase, i dalje biti njihov najbolji propagandni medij.

Pamflet vladajućih

Nekada najugledniji politički dnevnik, koji je okupljao brojne eminente urednike i komentatore, posljednjih se godina pretvorio u pamflet vladajuće stranke.

Primjerice, otkada je Jadranka Kosor početkom srpnja prošle godine preuzela vođenje stranke i Vlade, ugledni kolumnist Boris Dežulović izračuno je da je idućih sedam i pol mjeseci od ukupno 229 naslovnica premijerka zauzela čak 201.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 04:38