PUKAO MU FILM

Vjeran Zuppa: SDP sam dijeli nagrade Grada, uopće nije bitno tko je nominiran

Još se prošle godine javio problem jer je SDP tražio da se nagradi Vicu Vukova iako se nagrade ne dodjeljuju onima koji više nisu živi. Vukov zaslužuje nagradu, ali ne na ovakav način, kaže Zuppa

ZAGREB - Vjeran Zuppa, poznati dramaturg, kazališni teoretičar i profesor na Akademiji dramske umjetnosti, posljednje je dvije godine bio na čelu Povjerenstva koje je Odboru za dodjelu nagrada Grada Zagreba predlagalo kandidate iz područja glazbe, kazališta i filma.

Doznavši za sastanak Odbora na kojem je jedan od kandidata za nagradu, Milan Pleština, glumac zagrebačkog HNK, bez obrazloženja skinut s popisa predloženih, Zuppa je jučer odlučio napustiti Povjerenstvo.

S njim odlaze i druga dva člana, prof. Viktor Žmegač i dr. Hrvoje Turković.

Uzastopne povrede

Zašto ste odlučili napustiti Stručnog povjerenstva Odbora za nagradu Grada Zagreba za područje teatra, filma, glazbe i medija?

- Jučer je, kako sam doznao, održan sastanak Odbora za nagradu, a iz naših je prijedloga izbačen Milan Pleština, glumac HNK. Kazalište je na taj način u potpunosti izbačeno, a dodijelit će se, novouvedena, nagrada iz područja medija.

Odlazim, a vjerojatno i prof. Žmegač te dr. Turković koji su članovi Povjerenstva, zbog uzastopnih povreda naših sugestija.

Koja je uopće uloga Povjerenstva? Vi predlažete Odboru kandidate za nagrade?

- Da. Prošle godine me dogradonačelnik Ivo Jelušić zamolio da budem predsjednik tog povjerenstva, a da članovi budu prof. Žmegač i dr. Turković.

Naša je dužnost predložiti kandidate iz područja glazbe, filma i kazališta za godišnju nagradu Grada Zagreba. Ove je godine dodano i četvrto veliko područje, mediji, ali je, apsurdno, broj nagrada ostao isti, a nije dodana ni jedna osoba, stručnjak iz područja medija.

Mi, dakle, predlažemo tri osobe za godišnje nagrade za četiri područja! Već se prošle godine pojavio problem s dodjelom nagrada.

Kakav problem?

- SDP je vršio svojevrsni pritisak da se nagrada posthumno dodijeli pjevaču Vici Vukovu.

Na području glazbe bilo je zaista izvrsnih kandidata, a naše je stajalište bilo da tu nagradu treba dobiti akademik, profesor Ruben Radica. Predložili smo Odboru da nagrada Vici Vukovu bude izvan godišnjih nagrada. Vice Vukov zaslužuje nagradu i priznanje, to nije sporno, ali je problem što se godišnja nagrada htjela dodijeliti osobi koja nije živa, a to se ne radi. Na kraju je politika učinila ono što je htjela, dodijeljena je nagrada Vici Vukovu.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 10:21