UHIĆENJA U KANADI

Više od 4000 Hrvata prevareno za oko 9 milijuna dolara

Pronevjera je trajala šest godina i u njoj su fiktivne transakcije i gradnje bile podloga za niz zajmova

TORONTO, ZAGREB - Kanadska policija uhitila je ovih dana troje čelnika ontarijske Hrvatske kreditne zadruge (Croatian Credit Union), četvrti je u bijegu, pod optužbom da su, od 2002. do 2008., pronevjerom 9 milijuna kanadskih dolara (CAD) oštetili više od 4000 pripadnika vlastite manjinske zajednice, javljaju Vancouverite i ini tamošnji mediji.

Serije čekova bez pokrića

Policija okruga Peel privela je ravnatelja Zadruge, Josipa Vinskog (60), te Elmu Aničić (36) i Dubravka Hajdarevića (41). U tjeralici za Miroslawom Mikeom Aničićem navodi se da mu je 35 godina, visok je 178 cm, težak 82 kg, ima kozju bradu i kratku tamnu kosu. Sve četvero žive u Torontu, u čijem je predgrađu Mississaugi sjedište Zadruge. Riječ je o “Oklahoma shemi” u kojoj se založne kredite dobiva uz puno veću procjenu vrijednosti zemljišta ili nekretnine, pa se zapljenom hipoteke ne može naplatiti zajam. U ovom slučaju, kupljeno je zemljište na sjeveru Ontarija za 50.000 CAD, fiktivno prodano za 550.000 CAD, te je uzet kredit na 350.000 CAD, uz najave parceliranja te izgradnje kuća na tome tlu i uzimanje predujmova od ulagača. Jedan od malih investitora vidio je svoju postojeću kuću kao dio reklame za novoizgrađene objekte i slučaj prijavio policiji. Otkriveno je tako i izdavanje serija čekova bez pokrića, uključujući u vrijednosti 400.000 CAD jednome Irancu (koji nije ni bio član Zadruge). Otkriveno je i da je jedan od organizatora “posla” odobrio sebi kredit na 8 milijuna CAD, iako je dopušteno najviše 1,5 milijuna.

Sociolog Marin Sopta, koji je dugo živio u Kanadi, kaže da do nasjedanja na prijevare u tamošnjim “etničkim” bankama dolazi i zbog sentimentalnosti koju iseljenici i njihovi potomci osjećaju prema sunarodnjacima i ustanovama s predznakom bivšeg zavičaja.

Zbog te nostalgije i zbog maternjim jezikom olakšane komunikacije starijih imigranata, od kojih neki nisu besprijekorno naučili engleski, kanadska je vlast, u sklopu multikulturne integracije, poticala osnivanje takvih malih banaka, ne samo hrvatske.

Ranije bilo manjih gubitaka

I prije je bilo poteškoća, ali su se one odnosile na neprofesionalno vođenje i nedostatnu strogost, poput odobravanja većih kredita znancima od iznosa čiji je povrat realan, dok ovo izgleda kao namjerno nezakonito stjecanje dobiti u razmahanoj spekulativnoj shemi.

Depoziti su zaštićeni u Ontariju, ali prevareni ipak gube dio novca, uključujući 250 CAD članarine. Najteža posljedica, vjeruje Sopta, bit će trajniji zazor kanadskih Hrvata od njihovih udruga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 04:28